Maandag om 21:00 uur speelt Crystal Palace thuis tegen Liverpool. De gasten stonden tot twee weken geleden bovenaan de Engelse Premier League. Door de 0-2 nederlaag tegen Chelsea kon Manchester City zich bovenaan de ranking wurmen. Liverpool heeft evenals Man City 80 punten maar legt het af op doelsaldo (+50 versus +59).

Nummer elf Crystal Palace heeft een bijzonder goede reeks achter de rug van vijf overwinningen op rij, totdat eind april Man City de Londense club uit de droom hielp met een 0-2 zege. Ook Liverpool heeft uit de laatste zes competitiewedstrijden 15 punten gehaald.

Promovendus Crystal Palace overtreft verwachtingen

Dit seizoen overtreft Crystal Palace de verwachtingen. Bijna niemand had een plek in de top tien verwacht, terwijl de huidige nummer tien Stoke slechts één punt meer heeft dan Palace. De promovendus verkeert sowieso niet in degradatiegevaar en dat is een prima prestatie in de ultracompetitieve Premier League, waarin met miljoenen wordt gesmeten alsof het pepernoten zijn.

Liverpool afhankelijk van Manchester City

Liverpool maakt nog kans op het kampioenschap als Manchester City de komende twee matches, tegen Aston Villa en West Ham, punten laat liggen. Bovendien zal Liverpool moeten werken aan zijn doelsaldo. Toen “the Reds” kampioen werden in 1989 – 1990, gaven ze Palace een flinke afstraffing: 9-0. Trainer Brendan Rogers en zijn spelers zouden hun kicksen opeten voor een herhaling van die score. Negen goals zullen er wellicht niet vallen, maar Liverpool is zeer schotvaardig. Zeker nu Palace weinig meer heeft om voor te spelen, kan de meter op gaan lopen. Na 1990 won Liverpool ook nog met 5-0, 5-0 en 1-6 van Palace.

Tony Pullis of Brendan Rogers misschien Trainer van het Jaar

Evenals Rogers is trainer Tony Pulis van Palace een kandidaat voor de titel Trainer van het Jaar in de Premier League. Sinds hij mid-seizoen instapte is Palace uit de degradatiezone geklommen met een defensieve, op counters gerichte speelstijl. Pulis maakt voetbal niet ingewikkelder dan het is. In de verdediging en op het middenveld staan twee rijtjes met vier spelers. Beide linies staan dicht tegen het eigen goal geplakt. De middenste linie is erg dynamisch en schuift als een accordeon naar voren en achter om tegenstanders op te jagen en om vijandelijke passes op te vangen.

Luis Suarez en Sturridge samen 50 goals

Liverpool heeft twee bekwame breekijzers in de spits om door het net van Palace te dringen. Daniel Sturridge en zijn maatje Luis Suarez hebben samen 50 goals gemaakt in de Premier League – van de 96 die Liverpool er in totaal maakte.

Palace vertrouwt voor zijn doelpunten op Jason Puncheon, die in de laatste vijf partijen vier goals maakte. Een ander wapen is de Australische middenvelder Mile Jedinak. Het werkpaard levert gemiddeld 3,6 geslaagde tackles per match en pakt gemiddeld 3,7 keer de bal af. Met die cijfers verkeert hij in de hoogste regionen van de Premier League.