Donderdag om 20:30 uur kan titelverdediger Anderlecht uit tegen Zulte Waregem zich opnieuw kronen tot kampioen van België. Na acht van de tien speelronden in de Play-Off Groep 1 staat Anderlecht fier bovenaan met 45 punten. Club Brugge heeft evenveel punten in de tas en Standard Luik is derde met 43 punten.

Anderlecht mag feest vieren van Zulte Waregem

Wil Anderlecht vanavond een bescheiden feestje vieren in het stadion van Zulte, waarvoor het alvast toestemming heeft gekregen van de gastheer, dan moet aan drie voorwaarden worden voldaan. Slechts op één van de drie kan Anderlecht invloed uitoefenen en dat betreft het resultaat van de match tegen Zulte. Anderlecht moet drie punten halen, terwijl Club Brugge uit tegen Genk moet verliezen en Standard uit tegen Lokeren niet mag winnen.

Anderlecht sterker in uitduels tegen Zulte

De zes vorige onderlingen duels leverden drie overwinningen op voor Zulte Waregem, ook wel “Essevee” genoemd. Anderlecht pakte slechts één zege in die reeks, maar heeft wel drie van de zes laatste uitwedstrijden tegen Zulte gewonnen. De vijf vorige onderlinge duels aan de Gaverbeek leidden tot 23 doelpunten.

Francky Dury mikt op top drie

Francky Dury, trainer van de nummer twee van vorig seizoen, erkent dat Essevee nog een kans heeft om zelf kampioen te worden. Dury blijft liever bescheiden: “Eerste, tweede of derde? We moeten vooral maken dat we geen vierde worden”, verklaart hij. “We hebben het goed gedaan in de play-offs, maar zijn er maar met 53 punten aan begonnen. We wilden competitief blijven en daar zijn we in geslaagd, net zoals we de bevestiging hebben gebracht die we wilden brengen.”

Zulte ongeslagen in het ongezellige Regenboogstadion

In de reguliere competitie was Zulte Waregem niet te houden in het eigen stadion. Van de vijftien duels werden er elf gewonnen en nul verloren. Sinds 3 mei 2013 hebben de fans geen thuisnederlaag meer hoeven te slikken.

Steve Colpaert, verdediger bij Zulte, heeft een grappige verklaring voor de taaiheid van Zulte in het Regenboogstadion. “Je kan inderdaad niet zeggen dat het Regenboogstadion voor de bezoekers een hel is à la Sclessin van Standard”, zegt Colpaert. “Met die atletiekpiste is het zelfs eerder een ongezellig stadion, maar misschien is juist die ongezelligheid ons geheim.”

Overigens wordt het interessant als Zulte in de Europa League loot tegen een Russische ploeg. De Russen zullen dan bij de UEFA wel gaan klagen over de naam van het onderkomen. Regenboogkleuren worden geassocieerd met de gay rights beweging.