WK Vrouwenvoetbal 2015. Vandaag begint in Canada het WK voetbal voor vrouwen. Voor de Oranje Leeuwinnen is dit het eerste WK dat ooit gespeeld wordt. Een aantal maanden terug wist het Nederlands vrouwenelftal zich te plaatsen door in een directe confrontatie af te rekenen met de Italiaanse dames. De tegenstanders van Oranje in de groepsfase van dit WK zijn Nieuw-Zeeland, China en het organiserende land, Canada. De eerste wedstrijd zal op de nacht van zaterdag op zondag worden gespeeld tegen Nieuw-Zeeland en die wedstrijd is meteen belangrijk voor de kansen van Oranje.

De andere twee tegenstanders, Canada en China, worden namelijk gerekend tot voetbalgiganten in de vrouwenvoetbalwereld. Vooral China strijdt al jaren met landen als Brazilië en Duitsland om de titel van beste voetbalnatie ter wereld. Dit betekent dat alles minder dan een overwinning tegen de Nieuw-Zeelanders, zomaar eens een pittige opgave voor Nederland kan betekenen. Voor zover het dat nog niet is uiteraard.

Nederland laat zien mee te kunnen met de wereldtoppers WK Vrouwenvoetbal 2015

Een stabiele ploeg begint natuurlijk bij een goede keeper en daar zit het bij Nederland wel goed. Loes Geurts verdedigt al zo’n tien jaar het Nederlandse doel en mag zich daarmee een van de meest ervaren speelsters van het team noemen. Hoewel sommige kenners hun vraagtekens zetten bij de lengte van Geurts (169cm), compenseert ze dit met een enorme sprongkracht, goede reflexen en veel voetballend vermogen. Een andere gevestigde naam bij de Oranje Leeuwinnen is Anouk Hoogendijk. De middenveldster, die ook op menig tijdschriftcover heeft gestaan, maakte vorige jaar een transfer naar Arsenal en haalde daarmee de nieuwsbladen maar is inmiddels weer terug bij Ajax. Inmiddels speelde ze, net als Geurts, al over de honderd interlands. De echte spil in het team staat echter controlerend op het middenveld. Sherida Spitse zet al jaren lang de lijnen uit in dit elftal en pikt af en toe ook nog weleens een doelpuntje mee. En laat dat nou net zijn waar het de dames aan ontbreekt. Het veldspel is vaak goed en coach Reijners ontvangt vaak de complimenten maar veel doelpunten zijn er nooit te zien aan Oranjes zijde.

Laten we hopen dat we die in Canada meer zien krijgen. De laatste oefenwedstrijd voor het toernooi, tegen Zweden, ging met 2-1 verloren maar wederom liet Nederland zien mee te kunnen met de wereldtoppers.

Groepsindeling WK Vrouwenvoetbal 2015

WK 2015 Groep A: Canada, China, Nieuw-Zeeland, Nederland
WK 2015 Groep B: Duitsland, Ivoorkust, Noorwegen, Thailand
WK 2015 Groep C: Japan, Zwitserland, Kameroen, Ecuador
WK 2015 Groep D: Verenigde Staten, Australië, Zweden, Nigeria
WK 2015 Groep E: Brazilië, Rep. Korea, Spanje, Costa Rica
WK 2015 Groep F: Frankrijk, Engeland, Colombia, Mexico

Speelschema Nederlands elftal

Zaterdag 7 juni
19:00 uur Nieuw-Zeeland – Nederland (8 juni 03:00 uur NL tijd)

Donderdag 11 juni
16:00 uur China – Nederland (12 juni 00:00 uur NL tijd)

Maandag 15 juni
19:30 Nederland – Canada (16 juni 01:30 uur NL tijd)

WK vrouwenvoetbal 2015 live

De wedstrijden zijn live te bekijken bij de NOS op NPO 3.