Vanaf half juni zullen circa 15.000 Nederlanders in Brazilië vertoeven om wedstrijden op het WK Voetbal te bezoeken. Voetbalbond FIFA heeft op 15 april 200.000 tickets in de verkoop gedaan. Na een paar uur was ruim de helft al over de digitale toonbank gegaan.

53.000 Duitse fans naar WK

De Duitse fans zijn het meest loyaal en misschien ook wel het meest kapitaalkrachtig, gezien het totale aantal verkochte toegangskaarten van ruim 53.000. De Italianen zuchten nog onder de crisis, of misschien hebben de Tifosi lage verwachtingen omtrent hun Azzuri. Slechts 9.500 tickets zijn gekocht door inwoners van Italië.

Consumenten die tot nu toe naast de tickets hebben gegrepen, krijgen een nieuwe kans. FIFA heeft 7% van het verwachte totale aantal zitplaatsen voorlopig onbeschikbaar gemaakt. Diverse voetbalstadions zijn nog niet afgerond, zodat niet met zekerheid kan worden gezegd hoeveel plaatsen er komen.

Oranje op gruwelijk gras

Het gras is niet altijd groener aan de overkant, in Brazilië. Volgens grasexpert Nico van Vuuren zal de kwaliteit van de grasvelden in de WK-stadions verslechteren zodra de winter intreedt. Die omslag is momenteel aan de gang. Zijn bedrijf SGL wordt ingeschakeld bij de preparatie van de grasmat in zes stadions. Vandaar zijn inschatting dat vijf grasmatten tijdens het WK prima bespeelbaar zijn.

Maar, zo waarschuwt Van Vuuren, drie velden zullen een matige kwaliteit hebben en van drie andere vreest hij dat ze het predicaat “gewoon slecht” gaan verdienen. Het veld in São Paulo zit in de risicocategorie en juist daar speelt Nederland in de groepsfase tegen Australië en Chili.

Wat is dan het gevolg van gruwelijk gras? “De bal zal niet lekker rollen. De velden zullen stroef zijn, niet stabiel, stukken kunnen eruit gelopen worden. Er zullen klachten komen. Voetballers zullen gaan piepen”, legt de grasman uit. Niets nieuws dus, want ook op een veld van fluweel met doelpalen van blinkend goud zullen voetballers gaan piepen.

Erik Pieters krijgt de zwarte piet

Verdediger Erik Pieters van Stoke City ziet zijn kansen op deelname aan het Wereldkampioenschap somber in. Pieters is inzetbaar als centrale verdediger en als linksback. Die veelzijdigheid is, zo schat Pieter in, niet voldoende om Louis van Gaal te overtuigen. “Ik denk dat Daley Blind de eerste optie als linksback is, ook Bruno Martins Indi en Patrick van Aanholt maken een grotere kans dan ik”, piekert hij.

Het steekt hem dat Nederlandse voetballers in buitenlandse dienst zoals Arjen Robben en Robin van Persie de schijnwerpers op zich gericht weten. “Maar de spelers in die categorie daaronder krijgen minder aandacht. In Nederland reageren de mensen vooral verbaasd als ze horen dat ik ieder duel bij Stoke City speel.” Misschien een goed plan om dan te proberen toe te treden tot “die categorie daarboven”?

Ecuador wil bananen, Iran wil gratis stomerij

De Braziliaanse site Lancenet heeft spionnen geplant op de burelen van alle nationale voetbalbonden. Zij weten welke eisen de spelers en trainers stellen aan de FIFA. Sommige eisen zijn bescheiden, zoals de Algerijnse wens om elke hotelkamer te voorzien van een Koran. De Portugese ster Cristiano Ronaldo wil overal game consoles laten plaatsen, zodat hij zichzelf kan spelen. De Franse spelers met een Noord-Afrikaanse achtergrond laten weten een Halal menukaart in het restaurant te waarderen.

Outsider Colombia heeft een sportieve wens: vijftien jeugdspelers van Sao Paulo worden verzocht een oefenpartij te spelen. Uruguay kan zich geen oordopjes permitteren en vraagt daarom maar om geluidsstille airconditioning en een grote muur om de Arena do Jacare heen.

De spelers van Iran willen er picobello uitzien en gaan voor gratis stomerijdiensten, terwijl Ecuador zijn spelers verblijdt met een dagelijks bijgevulde kist bananen in de kamer. Australië, totaal kansloos voor de titel, komt naar Brazilië om vakantie te vieren. De wensen zijn daarom gericht op vrije tijd: de Socceroos willen twee grote koffiebars en een assortiment wereldwijde kranten rondom de bars.