Tottenham Hotspur hengelt voor de zoveelste keer naar de diensten van Louis van Gaal. De huidige bondscoach van Oranje wimpelt de huidige nummer zeven van de Engelse Premier League niet af, maar droomt waarschijnlijk van een grotere club zoals Manchester United.

Louis van Gaal was ook rond Kerst kandidaat

Vier maanden geleden was Van Gaal ook al één van de balletjes in de loterij genaamd trainerscarrousel. Destijds werd de Portugese trainer Andres Villas-Boas de laan uitgestuurd. Hij kreeg, na de verkoop van Gareth Bale aan Real Madrid, zo`n 100 miljoen euro te besteden aan nieuwe spelers. Medio december was het geduld van de directie met Villas-Boas op, na een smadelijke 5-0 nederlaag tegen Liverpool. Ook toen stond Tottenham zevende.

Eigenlijk had de Londense club toen al Louis van Gaal onder de kerstboom willen leggen als cadeau aan de fans. Van Gaal was helder: Oranje en het WK komen eerst. Een duobaan was onbespreekbaar. Van Gaal is dus pas na de zomer een optie. De club nam daarna zijn toevlucht tot Tim Sherwood.

Tim Sherwood heeft contract tot 2015

Sherwoods contract loopt tot medio 2015, maar diverse media in Engeland met bronnen bij de club, weten te vertellen dat Sherwood het niet lang meer vol gaat houden. Van Gaal is de favoriet om Sherwood op te volgen en ook Ajax-trainer Frank de Boer lijkt een realistische optie. Andere kandidaten zijn Mauricio Pochettino van Southampton en Jurgen Klinsman, nu bondscoach van de VS.

Nu is de vraag: waarom willen de Spurs zo graag Louis van Gaal binnenhalen? De 62-jarige trainer heeft al een paar jaar geen club meer getraind, botst vaak met sterspelers en maakt ruzie met journalisten. Wel wil hij dolgraag aan de slag in de Premier League. De positie van David Moyes bij Manchester United wankelt en de kans op prijzen is bij de Red Devuls toch wat groter dan bij Spurs.

Louis van Gaal is zuinig

Vermoedelijk bevalt het de Spurs wel dat Van Gaal nooit heel kooplustig is geweest. Sherwood is namelijk niet zo content met de spelers die afgelopen zomer zijn gehaald. In zijn ogen voldoet alleen de voormalige Ajacied Christian Eriksen. Sherwood wil de andere zes dure aankopen liever weer slijten en vervangen door voetballers met meer ervaring in de Engelse competitie. Maar de club wil liever niet weer het risico nemen dat er geld over de balk wordt gesmeten.

Teamproces en jeugdspelers

Van Gaal heeft een andere mentaliteit dan Sherwood en heeft vertrouwen in zijn gave om spelers beter te maken. Daarnaast wil hij een groepsgevoel scheppen, waarbij het soms kan helpen dat hij de media uitlokt om zure dingen over hem te schrijven. En Van Gaal heeft keer op keer bewezen een goed oog te hebben voor talenten. Hij gooit ze gerust het diepe in, zoals hij twintig jaar geleden deed bij Ajax (Kluivert, Seedorf), na de eeuwwisseling bij Barcelona (Xavi, Iniesta) en vijf jaar geleden bij Bayern Munchen (Thomas Muller).