EK Vrouwenvoetbal 2017. Over anderhalve week begint het EK 2017 voor vrouwen. Oranje wil stralen in eigen land, maar moet dan afrekenen met onder meer Duitsland en Frankrijk.

In december 2014 werd Nederland gekozen als organisator voor de twaalfde editie van het EK vrouwen. Het toernooi wordt gespeeld in de stadions van onder meer Sparta, Willem II, FC Utrecht en FC Twente (dat een halve finale en de finale heeft). Maar het gaat natuurlijk om de prestaties van de Oranje Leeuwinnen, die hopen op een verbetering van de halve finale in 2009.

EK Vrouwenvoetbal 2017 Nederland

In de loting voor de groepsfase zat Nederland als organiserend land in pot 1, waardoor Oranje toplanden als Duitsland en Frankrijk voorlopig ontloopt. Nederland werd onder meer gekoppeld aan België, dat voor het eerst op een eindtoernooi staat.

Noorwegen was in het verleden al Europees, Olympisch en wereldkampioen en lijkt nu de sterkste tegenstander in de groepsfase. Denemarken valt ook niet te onderschatten, dat land reikte vier jaar geleden tot de halve finales op het EK Vrouwenvoetbal. Net als Noorwegen staat het kort bij Nederland op de wereldranking.

Oranje: Vivianne Miedema en Sherida Spitse

Bondscoach Sarina Wiegman heeft door de automatische plaatsing veel kunnen experimenteren met haar selectie. Maar een aantal speelsters staat natuurlijk buiten kijf. Zo hoopt de 20-jarige spits Vivianne Miedema, weer wat volwassener geworden bij Bayern München, te stralen op dit EK.

Met 35 goals in 42 interlands wordt er veel van haar verwacht. De ervaring om haar heen komt onder meer van Lieke Martens en 126-voudig international Sherida Spitse. Wiegman zal vooral het team rondom die drie en aanvoerder Mandy van den Berg vormen.

Duitsland  favoriet WEURO 2017

De nummers 2, 3 en 5 van diezelfde wereldranking staan ook op dit EK voetbal. Oranje kan als eerste te maken krijgen met nummer 2 Duitsland, dat in groep B speelt. De Duitse vrouwen lijken hét team om te kloppen, want het land won de afgelopen zes EK’s en werd vorig jaar Olympisch kampioen in Rio.

De huidige ploeg wordt vooral gebouwd rondom de 32-jarige aanvalster Anja Mittag, al goed voor 153 interlands. De Duitse selectie is verder niet overdreven ervaren, maar ze kennen elkaar goed: bijna allemaal spelen ze in de Duitse competitie en dan vooral bij VfL Wolfsburg , SC Freiburg en SGS Essen. Liefst 13 speelsters komen van die drie clubs.

Frankrijk en Engeland outsiders

Zoals gezegd zijn ook de wereldwijde nummers 3 en 5 aanwezig op dit EK. Nummer 3 Frankrijk is groepshoofd in groep C en ook zwaar favoriet om die groep te winnen. Bondscoach Olivier Echouafni heeft vooral voor ervaring gekozen, met liefst acht speelsters die meer dan 100 interlands hebben gespeeld. Zij moeten Frankrijk verder brengen dan de kwartfinales, waar tot nu toe telkens het schip strandde.

Waar de Duitse speelsters elkaar goed kennen, is dat bij Engeland nóg meer het geval. Die ploeg heeft bijvoorbeeld negen (!) speelsters van Manchester City, de kampioen van Engeland. Ook Chelsea en Arsenal leveren veel speelsters. De Engelse ploeg is niet de topfavoriet, maar wel de nummer 5 van de wereld en halve finalist van het WK 2015. Dus zeker een ploeg om rekening mee te houden.

Wedden op Womens EURO 2017

De Oranje Leeuwinnen hebben dus hun eigen publiek achter zich. Het toernooi winnen wordt volgens de bookmakers echter lastig, gezien de odds van 12.00. Topfavoriet is duidelijk Duitsland met 2.75.

Frankrijk (4.00), Engeland (8.00) en Zweden (9.00) staan nog voor Nederland op het lijstje kanshebbers. Lees meer: wedden op voetbal.