EK vrouwenvoetbal 2017. Nederland speelt zondag om 17:00 uur tegen Denemarken in de finale van het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen. De match vindt plaats in het uitverkochte stadion van FC Twente in Enschede.

Een belangrijk subdoel van de organisatie van WEURO 2017 was om vrouwenvoetbal te populariseren in Nederland. Dat is wel gelukt: de halve finale werd via tv door ruim drie miljoen mensen bekeken en in het stadion keken 27.093 man toe. Dat was een nieuw record voor een vrouwenwedstrijd in Nederland.

EK vrouwenvoetbal 2017 finale: Nederland – Denemarken

Maar nu moet de kers op de taart worden geplaatst. En de tegenstander is bepaald geen onbekende, want in de groepsfase troffen de elftallen elkaar ook al. Het werd toen 1-0 voor de Oranje Leeuwinnen, al zat er eigenlijk amper krachtsverschil tussen de landen. Sherida Spitse benutte in de twintigste minuut een strafschop, waarna die voorsprong met hangen en wurgen naar het laatste fluitsignaal werd gesleept. Nederland kwam tot vijf zuivere doelpogingen, Denemarken vier.

De speelstijl van de finalisten toont veel overeenkomsten. Samen met Spanje zijn dit de drie teams die het meest vertrouwen op positiespel, korte passing en balbezit. De vraag is dus wie deze zaken zondag het best zal uitvoeren. In de halve finale wisten de Denen geen raad met de fysieke speelstijl van Oostenrijk en was er na de 0-0 een totale ineenstorting van de opponent in de strafschoppenreeks nodig om te winnen. Daarentegen speelde Oranje misschien wel zijn beste match ooit tegen het hoger aangeslagen Engeland: 3-0.

Denen krijgen het lastig, maar ook Oranje is kwetsbaar

Het wapen van Nederland is het flankspel. Tegenstanders worden uit formatie getrokken door linksbuiten Lieke Martens en rechtshalf Jackie Groenen. Weten zij en rechtsbuiten Shanice van de Sanden nog wat vaker hun dribbels en passeerbewegingen te besluiten met een bruikbare voorzet, dan krijgen de Denen het erg lastig. Maar we moeten ons geen zand in de ogen laten strooien door het prachtige doelsaldo van Oranje na vijf duels (9-1), want er zijn wel degelijk defensieve kwetsbaarheden. Ook stond het team nog geen minuut achter. Hoe reageren de dames als dat wel gebeurt?

Wedden op Nederland – Denemarken finale WEURO 2017

Info weddenschappen. Nederland staat bij bookmaker Mr Green op @1.73, gelijkspel op @3.25 en Denemarken op @5.00. We verwachten dat het niet maar blijft lukken om het doel schoon te houden, zeker niet met een fenomeen als Pernille Harder die jaagt op haar eerste goal. We tippen dat Denemarken minstens een keer scoort, de over 0,5 goals noteert @1.80. Beide teams scoren staat op een riante 2.28.