De winterstop komt eraan en dat betekent transferrumoer in de voetbalwereld. Gregory van der Wiel en Memphis Depay lijken bijna zeker te vertrekken bij hun clubs.

Dick Advocaat: Gregory van der Wiel mag vertrekken

De Nederlandse ‘enclave’ bij Fenerbahçe wordt deze winter kleiner, als het aan trainer Dick Advocaat ligt. De Kleine Generaal heeft in Istanbul de beschikking over Robin van Persie, Jeremain Lens en Gregory van der Wiel. Maar die laatste mag vertrekken van Advocaat. Van der Wiel ontbrak wegens ‘een gebrek aan professionalisme’ bij de wedstrijdselectie gisteren, net als Emmanuel Emenike.

Advocaat was na de wedstrijd duidelijk en hard in zijn oordeel. “Ik denk dat het voor hen allebei beter is als ze uitkijken naar een nieuwe club. Dat lijkt me de beste oplossing voor iedereen. Misschien kunnen ze het bij een andere trainer wel, maar met mij niet meer.” Van der Wiel speelt pas sinds afgelopen zomer bij Fenerbahçe, na een overstap van Paris Saint-Germain. Robin van Persie viel overigens na tien minuten al uit in de wedstrijd gisteravond, zijn kwetsuur is nog onduidelijk.

Memphis Depay overbodig bij Manchester United

En ook voor een andere Nederlander met genoeg interlands achter zijn naam lijkt het einde verhaal. José Mourinho was vanaf zijn komst bij Manchester United al niet blij met een deel van de spelersgroep die Louis van Gaal had binnengehaald. Memphis Depay bleek al snel een van de ‘slachtoffers’. De aanvaller speelde dit seizoen slechts 20 minuten in vier invalbeurtjes.

De 22-jarige Depay kwam in de zomer van 2015 over voor een bedrag van rond de 30 miljoen euro. Britse media melden nu dat Manchester United waarschijnlijk genoegen gaat nemen met een verkoopsom van rond de 17 miljoen euro voor de 27-voudig international. Het Franse Lille lijkt al af te vallen voor Depay, maar een langer verblijf in de Premier League lonkt nog voor hem. Zo wordt Tottenham Hotspur genoemd, maar ook Ronald Koeman zou hem graag bij de selectie van Everton halen.

Peter Bosz gaat selectie Ajax verversen

Ook in eigen land gaat de transfercarrousel op stoom komen, als het aan Peter Bosz ligt. Bij Ajax heeft hij een scheve selectie naar eigen zeggen. “Voor de positie van linksback had ik aanvankelijk alleen Mitchell Dijks. Met Daley Sinkgraven hebben we gelukkig een extra optie gecreëerd. En dan hadden we nog een overvloed aan middenvelders, en behalve één linksback ook maar één linksbuiten”, doelt hij op Amin Younes.

Een aantal spelers zal waarschijnlijk verhuurd of verkocht worden. “De selectie is te groot, we zullen wat in moeten krimpen. Met zo’n grote selectie moet je ook elke wedstrijd veel spelers teleurstellen. Bosz zegt iedere speler perspectief te willen geven, wie het ook is. “Maar met een groep van dertig man, kan je weinig bieden aan sommige spelers. Dat moet anders en daar gaan we ook mee bezig.”