De voetbalclubs in Europa kunnen nauwelijks wachten tot Oud en Nieuw. Niet voor vuurwerk, maar voor transfers. Ajax moet vasthouden aan Hakim Ziyech, Jaap Stam kan dromen.

Swansea City kijkt naar Jaap Stam

De Rots van Kampen bouwt gestaag aan zijn trainerscarrière in de voetbalwereld. Na zijn afscheid als prof was Jaap Stam een aantal jaar assistent-trainer bij zowel PEC Zwolle als (Jong) Ajax. Afgelopen juni kreeg hij zijn eerste kans als hoofdtrainer, van het Engelse Reading. Die club, op het tweede niveau van Engeland, bood hem een contract voor twee jaar aan. En het gaat erg goed met Stam daar, Reading staat derde in de Championship.

“Als je het goed doet zijn de verwachtingen hoog, maar als je ons budget vergelijkt met andere teams is er een groot verschil. Ik snap dat mensen verwachten dat we meedoen om de eerste zes plaatsen, maar het seizoen duurt nog lang”, aldus Stam. Maar mogelijk hoeft hij zich daar geen zorgen om te maken. Want Swansea City is na het ontslag van Bob Bradley op zoek naar een nieuwe trainer en Stam wordt genoemd. Swansea staat nu negentiende in de Premier League, dus wellicht een mooie uitdaging voor de oud-speler van PSV, Manchester United, AC Milan en Ajax.

‘Olympique Marseille wil Hakim Ziyech halen’

Voor Hakim Ziyech was het een grote teleurstelling, toen bleek dat de bondscoach van Marokko hem niet meenam naar de Afrika Cup, die volgende maand begint. Maar de middenvelder van Ajax mag zich gesterkt voelen door het feit dat anderen het wel in hem zien. Zo wordt Ziyech door Franse media genoemd als interesse van Olympique Marseille, de huidige nummer zes van de Ligue 1.

Afgelopen zomer was Marseille ook al een kandidaat om Ziyech over te nemen van FC Twente, maar Ajax kwam toen met een beter bod. In de winter zou de Franse club dus een poging willen wagen om hem los te wrikken uit Amsterdam. Bij Marseille zou Ziyech dan ploeggenoot worden van Karim Rekik en verder veel Franse en een aantal Kameroenese spelers. Maar Ajax kennende, zou daar – terecht – een flink prijskaartje aan hangen.

Martin Ødegaard dicht bij Heerenveen, niet Ajax

Intussen kijkt Ajax ook met een schuin oog naar Real Madrid. Want die club is het er met het 18-jarige supertalent Martin Ødegaard en zijn familie over eens dat de Eredivisie een mooie plek zou zijn om op huurbasis ervaring op te doen. Ajax deed twee jaar geleden al een poging om de al achtvoudige Noorse international binnen te halen (net als Bayern München, Manchester United en Arsenal), maar hij opteerde uiteindelijk voor Real Madrid.

Maar mogelijk wordt Ajax nu afgetroefd door een andere Nederlandse club met een rijk Scandinavisch verleden. Volgens het doorgaans goed ingelichte Madrileense sportblad Marca zou Heerenveen vandaag al de papieren kunnen tekenen voor een huurcontract van een half jaar. Ødegaard speelt momenteel bij Real Madrid Castilla, het jeugdteam van Real Madrid dat actief is in de Segunda División, het tweede niveau in Spanje.