Geen sporter verdient zoveel als de voetballers van Manchester City. Het gemiddelde salaris bij de landskampioen van Engeland in 2012 is 6,5 miljoen euro per jaar. Oftewel 125.000 euro per week. Als die arme jongens de crisis maar overleven!

Global Sports Salaries Survey

De cijfers zijn afkomstig uit het Global Sports Salaries Survey (GSSS). Uitgedrukt in Engelse Pond krijgen de vedettes van Man City gemiddeld 5,3 miljoen per jaar. De honkballers van de New York Yankees strijken gemiddeld 5,287 miljoen Pond per annum op en de baseballers van Los Angeles Dodgers moeten het doen met 5,120 miljoen Pond. Real Madrid staat vierde met 4,993 miljoen Pond en Barcelona is vijfde met 4,901. Alweer een competitie die Barca dit jaar niet wint.

Vijf Premier League clubs in top 20

In de top twintig staan vijf clubs uit de Engelse Premier League. Wellicht wordt de beloning bij Chelsea na dit seizoen opgetrokken, want dat is de enige Engelse club in de halve finales van de Champions League.
De Premier League is echter niet de competitie waarin in totaal het meeste geld omgaat. Dat is de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De dertig teams in de NBA betalen in het seizoen 2013 – 2014 gemiddeld 2,98 miljoen per basketballer. De Premier League staat wel bovenaan als alleen naar voetbalcompetities wordt gekeken. Het gemiddelde is 2,27 miljoen Pond per jaar.

FC Barcelona betaalde het meest in afgelopen vijf jaar

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de salarissen in de afgelopen vijf jaar. Barcelona staat bovenaan dat ranglijstje. Wie de afgelopen vijf jaar voor Barcelona heeft gespeeld, heeft in dat lustrum gemiddeld 25 miljoen Pond opgestreken. Real Madrid volgt met 24,4 miljoen, de Yankees zijn derde met 23,6 miljoen. Van de top twintig komen er elf uit in de Amerikaanse honkbalcompetitie MLB.

Toronto FC grootste stijger

De grootste stijger qua gemiddeld jaarsalaris is de Canadese voetbalclub Toronto FC. De spelers kregen een fijne “boost” van 256%. De stijging van het gemiddelde heeft vooral te maken met de komst van sterren die een reputatie hebben opgebouwd in Europese competities, waaronder Jermain Defoe en keeper Julio Cesar.