Olympische Spelen 2016 – voetbal Rio. Brazilië leeft en ademt voetbal. De mannen werden vijf keer wereldkampioen, de vrouwen tweede en derde. Maar olympisch goud ontbreekt voor de beide Seleçãos.

Neymar kan Brazilië nog niet leiden op Olympische Spelen

Vier jaar geleden in Londen leken de Braziliaanse mannen hard op weg naar hun eerste olympische goud in de historie. Neymar scoorde drie goals en Leandro Damião zes goals op weg naar een finale tegen Mexico. Maar twee goals van Oribe Peralta gaven Mexico de 2-1 zege en het goud. Vier jaar later is Neymar er weer bij voor Brazilië, maar nu gaat het veel moeizamer.

Zowel tegen Zuid-Afrika als tegen Irak kwamen de Goddelijke Kanaries met Neymar niet verder dan 0-0. In het laatste groepsduel moet Brazilië wel winnen van Denemarken om de kwartfinales te bereiken. Een gelijkspel zou bijna zeker funest zijn, aangezien dan alleen een gelijkspel tussen Irak en Zuid-Afrika een kwartfinale voor Brazilië zou opleveren.

Nigeria en Portugal sterk in Rio, Duitsland moeizaam

Slechts één goal in vier wedstrijden in de groep van Brazilië. In de andere groepen is dat wel anders. Nigeria is een van de eerste twee landen in de kwartfinale na een bizarre 5-4 zege op Japan en 1-0 zege op Zweden. Ook Portugal staat al in de kwartfinale. Zij versloegen Argentinië met 2-0 en Honduras met 2-1, ondanks een 1-0 achterstand. Als Portugal de groep wint, komen ze in de kwartfinale tegenover Zuid-Korea, Mexico of Duitsland.

Duitsland zal de doelpuntenmachine flink moeten ratelen. Want zij staan na twee gelijkspellen op 2 punten, achter Zuid-Korea en Mexico (4 punten). Een salonremise tussen die laatste twee zou dus mogelijk zijn, ware het niet dat Duitsland nog tegen het kleine Fiji moet. Dat verloor al met 8-0 van Zuid-Korea en met 5-1 van Mexico. Duitsland staat qua doelsaldo vier goals achter op Mexico en acht op Zuid-Korea. Alles is nog mogelijk voor deze drie landen.

Braziliaanse vrouwen ijzersterk met Marta

In het vrouwentoernooi zijn de Verenigde Staten topfavoriet. Zijn wonnen de afgelopen drie Olympische Spelen, pakten zilver in 2000 en ook goud in 1996. De VS en het vaak ook sterke Canada staan al in de kwartfinales. Duitsland moet nog even aan de bak achter Canada voor een goede klassering in die kwartfinales.

Maar ook het thuisland zien we terug in de knock-outfase. Brazilië won met 3-0 van China en met 5-1 van Zweden, en lijkt vóór het laatste duel met Zuid-Afrika al vrijwel zeker van groepswinst gezien het doelsaldo. De Braziliaanse vrouwen worden vooral geïnspireerd door aanvoerder en vijfvoudig Wereldvoetbalster van het Jaar Marta. Zij heeft een beetje het syndroom van Lionel Messi. Een van de beste ter wereld zijn, veel individuele prijzen, maar geen prijs met het land. De vrouw van 100 goals in 101 interlands kan haar carrière nu de ultieme glans geven in eigen land.

Wedden op voetbal Olympische Spelen