Zaakwaarnemers en penningmeesters hebben het tijdens de winterstop berendruk, want dan mogen er weer voetballers worden verhandeld. Het gonst dan ook continu van de geruchten en daadwerkelijke deals. Zo wordt Luciano Narsingh van PSV gelinkt aan Swansea en lijkt Feyenoord zijn huurling Steven Berghuis voortijdig terug te moeten sturen naar Watford.

Om te beginnen met dat laatste: het is niet dat de Rotterdammers ontevreden zijn over Berghuis. Integendeel, de 25-jarige aanvaller wachtte geduldig op speeltijd en speelde zich via invalbeurten in de basis. Het probleem is dat bij Watford de selectie wat is uitgedund door blessures en de tijdelijke absentie van Amrabat en Adlène Guedioura vanwege de Africa Cup. Trainer Walter Mazzarri sluit niet uit dat Berghuis daarom uit voorzorg wordt teruggeroepen.

Narsingh naar Swansea?

De Welshe club Swansea City bungelt onderaan de Premier League. De paniekbutton is ferm ingedrukt bij de club die in de afgelopen jaren juist gold als baken van stabiliteit. Bob Bradley werd een paar maanden terug aangesteld als trainer en was daarmee de eerste Amerikaanse manager in de PL. Hij kon het tij niet keren en staat alweer op straat. Nu lijkt Paul Clement zijn opvolger te worden en hij zal de mogelijke aankoop van Narsingh goed moeten keuren.

Voor PSV zou het een welkome deal zijn. De 26-jarige buitenspeler heeft een contract tot medio 2017, dus nu kunnen de Brabanders nog wat transfergeld voor hem vangen. De vraagprijs voor de negentienvoudig international ligt rond de negentien miljoen euro. In 2012 kwam hij over van Heerenveen, dus de tijd lijkt rijp voor een nieuwe stap.

Ondertussen heeft PSV net als vorig jaar Marco van Ginkel gehuurd voor de tweede seizoenshelft. Hij begon het seizoen geblesseerd en wist zich mede daardoor alweer niet bij zijn werkgever Chelsea onmisbaar te maken.

China koopt de wereld op

Het Chinese voetbal stelt bijzonder weinig voor, zeker afgezet tegen de bevolkingsomvang en economische positie van het land. Maar er wordt flink met geld gesmeten om de nationale competitie body te geven. Eind 2016 werd bijvoorbeeld Carlos Tévez gestrikt door Shanghai Shenhua. De transfer kost tien miljoen euro en daar bovenop krijgt de Argentijn een salaris van 350.000 euro. Per week.

Wesley Sneijder heeft ook twee aanbiedingen gekregen. Maar zolang de Chinese Super League zich richt op deze categorie spelers, te weten mannen van over de dertig die speeltijd gegarandeerd krijgen, zal het nooit een kweekvijver worden voor eigen talent.