Ronald Koeman, nog even de trainer van Feyenoord, wil bondscoach Louis van Gaal best vertellen hoe Oranje succes kan bereiken op het WK Voetbal. Koeman stelde zich kandidaat om Van Gaal na het WK op te volgen als bondsoach, maar de keuze viel op Guus Hiddink. Via zijn tips kan Koeman toch even bondscoachje spelen.

Ronald Koeman: “Oranje is minder dan veel WK deelnemers”

De analyse van Koeman begint bij een grondige inspectie van het spelersmateriaal. “Als je de Nederlandse internationals poppetje voor poppetje vergelijkt met anderen dan zijn wij minder dan veel deelnemers aan het WK”, concludeert de Noord-Hollander, zonder te specificeren wat “veel” betekent. Minder dan 31 andere deelnemers, minder dan tien, minder dan drie?

Geen 1-4-3-3 maar 5-3-2

“Je kan dit omzeilen door een andere manier van spelen. Een wijze waar tegenstanders het moeilijker mee hebben, een wijze waarbij de verdediging beter staat”, vervolgt hij, zoals het een voormalige verdediger betaamt. “Wij willen altijd maar 1-4-3-3 spelen, lekker aanvallen en zo wereldkampioen worden. Ik kan je verzekeren dat je op die wijze geen wereldkampioen wordt met het Nederlands elftal.” Schijnbaar is Koeman al vergeten dat Bert van Marwijk in 2010 geen moment piekerde over een 4-3-3 formatie.

Rol voor Wesley Sneijder

De oplossing is een 5-3-2 formatie. “Met dit systeem bouw je defensief wat meer zekerheid in, terwijl je aanvallend ook initiatief kunt nemen”, legt Koeman geduldig uit. “Wesley Sneijder zou prima kunnen fungeren in een tactische variant met wat meer zekerheid in zijn rug.”

Ajacied Joël Veltman vertelde in een interview dat Van Gaal in de oefeninterland tegen Ecuador, op 17 mei, de 5-3-2 formatie wil testen. “Dat hoeft niet te betekenen dat je verdedigender gaat spelen, maar wel met meer verdedigers”, aldus Veltman. Feyenoord werkte zijn acht laatste competitieduels af volgens het 5-3-2 systeem, pakte daarin 22 punten, scoorde 21 keer en kreeg er drie tegen.