Drie Nederlandse trainers bekritiseren de speelwijze en het niveau van Oranje. Het Nederlands Elftal heeft in de afgelopen anderhalve week drie oefenwedstrijden gespeeld. Tegen Ecuador werd het 1-1, tegen Ghana 1-0 en tegen Wales 2-0. Bondscoach Louis van Gaal veranderde telkens van formatie en benadrukt dat zijn ploeg “werk in uitvoering” is.

Ronald Koeman: Spel niet goed

Ronald Koeman, tot deze zomer de trainer van Feyenoord, neemt geen genoegen met de verzachtende omstandigheden die de bondscoach aanvoert. Zijn harde analyse: “Het vertoonde spel was niet goed. Voor de wedstrijd had ik er wat meer vertrouwen in. Met alle respect voor Wales, maar Spanje straft het vertoonde voetbal van Oranje af.”

Bruno Martins Indi krijgt foute taak

Ook plaatste Koeman een kanttekening bij de rol die Bruno Martins Indi toebedeeld kreeg. “Hij kreeg heel veel tijd en ruimte om op te bouwen, op te komen en druk te zetten. Dat is alleen niet zijn sterkste punt. En juist in het systeem dat Oranje wil hanteren is het belangrijk om dat wel te doen zodat je verder vooruit kan voetballen.” Koeman kan het weten, want in de afgelopen drie seizoenen was BMI zijn pupil bij Feyenoord.

Arie Haan: Louis van Gaal gooit naam Oranje ten grabbel

Arie Haan, in 1974 en 1978 present in de finale van het WK en tegenwoordig trainer in China, uit zich nog scherper dan Koeman. “Het Nederlandse voetbal is in 1974 op de kaart gezet en het is doodzonde als het nu, veertig jaar later, te grabbel wordt gegooid”, aldus Haan. “Bondscoach Louis van Gaal is verantwoordelijk voor zowel het resultaat in Brazilië als het in stand houden van onze Nederlandse reputatie.”

Bert van Marwijk: Niet mijn systeem

Van Marwijk, die in 2012 Oranje naar de WK-finale voerde, noemt 5-3-2 “niet mijn systeem”. Hij posteerde de elf van Oranje in een 4-3-3 keurslijf, met de befaamde punt naar voren (dus met twee verdedigende middenvelders). De vorige bondscoach was een voorstander van een vast systeem, dat gedurende jaren ingeslepen kan worden. “Dat zal nu allemaal sneller moeten”, zegt hij. “Er zijn trainers die zeggen dat dat kan. Er zijn ook trainers die zeggen, dat je tegelijkertijd drie, vier verschillende speelwijzen kunt hebben. Dan zeg ik altijd: die trainers kunnen dat wel, maar kunnen die spelers dat ook?”

De eerder dit jaar bij Hamburg ontslagen trainer vindt dat Oranje niet de juiste backs heeft om in een 5-3-2 formatie te spelen. “Dan heb je op die posities eigenlijk een ander type speler nodig, dat eerder druk kan zetten en ook iemand uit kan spelen.”

Van Gaal: In een proces

Van Gaal zei na afloop van het duel tegen Wales: “4-3-3 was natuurlijk een beter systeem geweest tegen Wales. Dat wist ik ook wel. Maar we speelden toch 4-4-2 omdat de spelers stappen moeten zetten in een proces. We moeten met het oog op 5-3-2 wennen aan twee spitsen.”