De eerste speelronde van de Engelse Premier League wordt zondag 17:00 uur afgesloten met Newcastle tegen titelverdediger Manchester City. Zaterdag verloor Louis van Gaal zijn eerste match in de Premier League als trainer van Manchester United met 1-2 van Swansea.

Premier League

Dertien jaar geleden werd de basis gelegd voor de huidige successen van Man City. In dat seizoen werd promotie bewerkstelligd naar de lucratieve Premier League, waarschijnlijk de meest geliefde en meest gevolgde competitie ter wereld. Waar ter wereld je ook komt, op straat zul je diverse jongemannen zien lopen in shirtjes van Arsenal of Manchester United. Zelfs in de meest smoezelige snackbarren van Afrika zijn er flatscreens tegen de muur geschroefd, met als enige doel, om klanten te trakteren op de Premier League.

Manchester City: twee keer kampioen in drie seizoenen

Tot en met het seizoen 2009 – 2010 was City geen factor van belang in de hoogste competitie van Groot-Brittannië. De achtste plek was de beste prestatie. Vanaf 2010 ging het snel: vijfde, derde, eerste, tweede en eerste. Twee zaken hebben de opmars versneld. Ten eerste de ingebruikname van het Etihad Stadium in 2003. Ten tweede de komst van een groep investeerders uit Adu Dhabi, dat sinds september 2008 de club in handen heeft. Daardoor is Man City een van de meest kapitaalkrachtige clubs ter wereld geworden.

Mangala

Ook afgelopen zomer heeft de club niet geschroomd met miljoenen te smijten. De organisatie barst uit zijn voegen van de contractspelers. Ze worden links en rechts als huurspelers gestald of verpieteren simpelweg totdat hun contract afloopt. De opvallendste nieuwelingen voor dit seizoen zijn Fernando, Willy Caballero en Eliaquim Mangala.

De as van de basis bestaat uit Yaya Toure, Vincent Kompany, Sergio Aguero en David Silva. Ze spelen al jaren samen, hebben bewezen de meest zware testen te kunnen doorstaan en hebben na de binnenlandse successen honger naar Europees geluk. Stevan Jovetic viel positief op tijdens de voorbereiding en kan net zo geliefd worden als voornoemde spelers.

102 goals

Vorig seizoen produceerde Manchester City 102 goals in de Premier league. Dat was de op één na hoogste productiviteit ooit sinds de competitie begin jaren negentig de huidige opzet kreeg. En de club voelde slechts vijftien dagen de druk van het bovenaan staan – maandenlang stond City tweede of derde, maar pas in de slotfase sloeg het toe.

Newcastle eindigde vorig seizoen als tiende. Alle zes voorgaande duels tegen Man City gingen verloren en het doelsaldo is pijnlijk: 1-17. Van de zes laatste bezoekjes aan Newcastle won City er vijf en speelde het er één gelijk.