Het zit er weer aan te komen, het Europees Kampioenschap voetbal, dit keer gehouden in Oostenrijk en Zwitserland. Oranjegekte, Oranjekoorts of hoe je het ook wilt noemen, Nederland maakt zich op voor een denderend toernooi. Hoe zit het met de Oranjekoorts? Veel mensen verheugen zich al weken op dit gigantische sportevenement, vooral nu de voorbereiding in volle gang is en het EK steeds dichterbij komt weten mensen van gekkigheid niet meer hoe ze zich moeten voorbereiden op het toernooi.

Toch is de Oranjekoorts niet zo hoog is als bijvoorbeeld het WK in 2006, blijkt uit de grafiek van oranje-index.nl. Dit komt waarschijnlijk doordat de Eredivisie-playoffs net afgelopen zijn en ook de Champions League finale pas net achter de rug is. Ook zit ons Oranje in de ‘Poule des Doods’, die bestaat uit Frankrijk, Italië en Roemenië, 3 kanshebbers voor de overwinning. Slechts 40% is ervan overtuigd dat Oranje de poulefase doorkomt.

Toppunt!?

In een special over Oranjekoorts mag de Irenestraat in Goirle niet ontbreken. Deze straat is al enige tijd volledig oranje, zelfs de huizen zijn in oranje gehuld. “Het versieren is een feest op zich. Biertje erbij en met z’n allen Chinees halen”, vertelt Eva Henrard.

Oranje artikelen

De echte fan loopt niet meer alleen met een oranje hoofddeksel, het moet groter, uitbundiger en mooier. Ook de winkels en bedrijven doen mee aan het Europees Kampioenschap en spelen goed in op de Oranjekoorts. Vorig jaar waren het de Wuppies van Albert Heijn die alle records braken. Dit jaar gaat Heineken het proberen met de Trom-Pet en doet Blokker een poging de Nederlander in een Brulshirt te hijsen.

Heineken Trom-Pet

Of je hem leuk vind of niet, wen er maar vast aan, want je komt hem ongetwijfeld overal tegen gedurende het toernooi. De grote trommelhoed is de opvolger van ‘Hollands Geheime Wapen’, beter bekend als de luidsprekerhoed. Helaas zal er geen tromgeroffel van de tribunes komen want ook deze Oranjegadget is verboden om mee het stadion in te nemen, wat ook zo was bij de voorloper op het WK in 2006.

De Trom-Pet is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, je krijgt de Oranjegadget gratis bij 8 blikjes Heineken bier. Wil je hem personaliseren door er je eigen naam op te laten drukken, kost hij €14,95, te bestellen op de site van Heineken.

Brulshirt

In tegenstelling tot de Trom-Pet kom je met het Brulshirt van de Blokker wel gewoon het stadion in. Blokker is al weken bezig met het promoten van het shirt. Op het shirt zie je aan de voorkant een grote leeuwenkop, de achterkant is bedekt met manen van de leeuw. Het trucje zit ‘m in de flap. Trek de flap omhoog en aanschouw de wijd opengesperde bek van de leeuw.

Het Brulshirt kost €9,99, tenzij je 15 euro uitgeeft in de winkel, dan kost hij €4,99.