Dinsdag besloten de eigenaren van Manchester United om de guillotine los te laten op trainer David Moyes. Het hoofd van de Schot lag al maandenlang op het hakblok. De 2-0 nederlaag tegen zijn oude club Everton, afgelopen zondag, bezegelde zijn onvermijdelijke lot.

David Moyes stond voor onmogelijke taak

De vijftigjarige, aimabele Moyes kwam op een onmogelijk moment binnen bij Manchester United. Zijn voorganger Alex Ferguson was zo succesvol, zo geliefd, zo alomtegenwoordig bij de “Red Devils”. Wie kan die schoenen vullen? Een andere trainer met een enorme reputatie had dat misschien gekund, een type Louis van Gaal of Jose Mourinho zeg maar. Maar een manager met een provinciaals imago, wiens grootste verdienste het vooral was dat hij Everton behoedde voor degradatie, was gedoemd kopje onder te gaan.

Sommige volgers van de Engelse Premier League fluisteren dat Ferguson voorvoelde dat rot en veroudering vat had gekregen op Man United. Hij verliet het zinkende schip en ging met een blinkende reputatie met pensioen. Een ander zou de klap maar op moeten vangen.

Van kampioen naar plek zeven

Dat is een te wilde hypothese. Zelden valt een club terug van kampioen worden naar plek zeven, want daar staat de vereniging uit Manchester momenteel in de Premier League. Kijk bovendien naar het spelersmateriaal: Wayne Rooney, Robin van Persie, Patrice Evra, de in januari gearriveerde Juan Mata. Zelfs plaatsing voor de komende editie van de Champions League glipte weg uit de handen van Moyes. Sterker nog, ook kwalificatie voor de Europa League zit er waarschijnlijk niet meer in.

Alex Ferguson bracht Moyes aan

Ferguson was verantwoordelijk voor de aanstelling van Moyes. Liet Sir Alex zich verblinden door hun gedeelde Schotse roots? Was hij zo dol op Moyes omdat ook zijn landgenoot voor een zeer lange periode trouw was gebleven aan, en gewenst bleef door, één werkgever? Hoe dan ook, het was een kostbare vergissing. Manchester United was zo vergroeid met Ferguson, de kern van de spelersgroep diende al zo lang onder Ferguson, dat er een trainer met meer uitstraling, lef en sprankelende ideeën over voetbal nodig was dan de softe Moyes.

Verlies tegen Everton de laatste druppel

Juist in het duel tegen Evertoon op Goodison Park hadden de voetballers van Manchester een signaal af kunnen geven. Nog één keer de beuk erin, alle energie kanaliseren om te tonen dat er nog geloof is in de aanpak van Moyes. Maar in plaats daarvan volgde een halfslachtig en weifelend optreden. Alleen keeper De Gea onderscheidde zich met een paar uitstekende reddingen en Wayne Rooney was als een brandblusser bezig overal vuurtjes te doven. De aanvaller kwam daardoor niet meer toe aan aanvallen. Hij loste slechts één schot af op het vijandelijke goal.

Ryan Giggs is interim trainer

De 40-jarige speler Ryan Giggs is aangesteld als interim-trainer. In de Premier League staan er nog vier wedstrijden op het programma. Vermoedelijk zal Giggs die reeks uitzitten, waarna een trainer wordt gepresenteerd met een meerjarig contract. De Welshman heeft echter wel de ambitie om een loopbaan als trainer op te bouwen. Vorig jaar was hij present op het WK voor onder de 20 jaar in Turkije om stage te lopen.

Gary Neville: geef Moyes meer tijd

De voormalige verdediger Gary Neville speelde jarenlang, en in de meest succesvolle periode, voor Man United. Hij vindt dat Moyes meer tijd zou moeten krijgen. Zijn broer Phil was tot vandaag assistent van Moyes. “Ik geloof erin dat een club managers de tijd moeten geven. Ik vind het onbegrijpelijk dat je mensen eerst een drie-, vier- of zesjarig contract geeft en dan na tien maanden weer ontslaat. Dat neemt niet weg dat het voetbal niet best was dit seizoen, net als de resultaten. Ik heb als supporter zeker niet genoten van Manchester United”, aldus Gary.