De Noorse voetbalbond verbiedt bezoekers van de vriendschappelijke interland tussen Noorwegen en Rusland om grote regenboogvlaggen mee te nemen naar het stadion. De landen oefenen zaterdag tegen elkaar.

Een lap textiel met vrolijke kleuren is natuurlijk even gevaarlijk als een mes, pistool, granaat of stuk vuurwerk. Klasse, Noorse bond, om op te komen voor mensen met een kleurenallergie die bij het zien van een regenboogvlag bloedende ogen krijgen.

Regenboogrel

Noorwegen is verwikkeld in een heuze regenboogrel. De journalist Gjert Moldestad riep via zijn account op Facebook medestanders op om juist wel regenbogen uit te rollen in het stadion. De regenboogvlag is het symbool van de gay rights movement en wordt daardoor geminacht door beleidsmakers in Rusland, die juist gruwen van gelijke rechten voor homoseksuelen of transgenders.

Noorse bond: demonstreren doe je maar elders

De Noorse bond, Norges Fotballforbund, voelde zich geroepen een statement te maken. “Wie wil demonstreren tegen de Russische politiek kan dat doen bij een metrostation in de omgeving van het Ullevaal stadion”, schrijft de bond. “In het stadion is activisme ongewenst. Het is een tempel voor de sport en de focus moet puur op het voetbal liggen. We hebben in het verleden bij andere sportevenementen gezien, dat mensen naakt en met tekeningen van de regenboog op hun lijf het veld betraden. Dat is onacceptabel. Laten we daarom een strikte lijn trekken: banieren, borden met slogans en politieke leuzen zijn niet welkom.”

Kleine vlaggen met regenboog mogen wel

Toch is de bond niet zo strikt als het op het eerste gezicht lijkt. T-shirts met regenboogkleren zijn toegestaan en kleine vlaggen kunnen ook nog door de beugel. De suppoosten bij de ingang zullen beoordelen welke vlaggen te groot zijn en dus afgegeven moeten worden.

Tip voor de regenboogrebellen: neem een dozijn kleine vlaggen mee en naai die, eenmaal in het stadion, aan elkaar. Naai Rusland!