Nederland – Spanje voorbeschouwing. Je kunt geen nieuwssite openen of krant inkijken en je ziet het wel voorbij komen: Oranje. Met als hoofdonderwerp zonder twijfel onze bondscoach Guus Hiddink. Wel of geen Clasie? Waarom al die PSV’ers? Het zijn zomaar eens twee vragen die de revue regelmatig passeren wanneer het het Nederlands elftal betreft. Vanavond kunnen Hiddink en de zijne laten zien dat het probleem allemaal minder groot is dan het volk denkt. Maar daarvoor moeten ze wel een bijzonder goed resultaat neerzetten tegen Spanje, die na het debacle in Brazilië afgelopen zomer ongetwijfeld gebrand zullen zijn op een revanche.

5-1 op het WK voetbal 2014

Want laten we eerlijk zijn, het is niet de eerste keer dat we als volk klagen over het Nederlands elftal. Vrijwel niemand had afgelopen zomer gerekend op een goed toernooi en laat dat positieve resultaat nou toevallig genoeg begonnen zijn tegen de tegenstander van vandaag, Spanje. Met een 5-1 overwinning werd de teloorgang van de Spaanse hegemonie in gang gezet en de opmars van Nederland in stelling gebracht.

EK 2016 in gevaar voor Oranje

Maar nu zijn we weer terug bij af. Oranje speelt zwak en zelfs de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 in Frankrijk is in gevaar. Tsjechië speelde verrassend gelijk tegen Letland, waardoor Nederland eigenlijk alles weer in eigen hand had. Echter, Oranje pakte pas in de laatste minuten van de wedstrijd een puntje tegen Turkije, wat betekent dat het nog een hele kluif gaat worden om bij de eerste twee plekken te eindigen in deze poule. Daarvoor zal het onder andere nog moeten winnen van koploper Tsjechië en het in geweldig vorm stekende IJsland.

Spanje in rustiger vaarwater

Bij Spanje is er na het rampzalige WK voetbal in Brazilië weer wat rust in de tent. De Spanjaarden lijken zich redelijk eenvoudig te gaan plaatsen voor het EK. Door de zakelijke 1-0 overwinning op Oekraïne van afgelopen vrijdag kwam die kwalificatie nog een stapje dichterbij. Slechts een keer verloren de Spanjaarden in deze EK 2016 kwalificatie. Dat was tegen Slowakije, de ploeg die bovenaan staat in deze poule en tot nu toe iedere wedstrijd wist te winnen, zo ook van Spanje (2-1).

Nederland – Spanje

Maar voordat de ploegen verder gaan in de kwalificatie eerst nog deze mooie oefenwedstrijd. Hiddink lijkt de kritieken in ogenschouw te nemen en te beginnen met een aantal nieuwe namen. Zo bleek uit de trainingen dat Gregory van der Wiel, Nigel de Jong en Ibrahim Affelay kunnen fluiten naar hun basisplek en zullen worden vervangen door Daryl Janmaat, Davy Klaassen en Quincy Promes. Hiddink sprak deze constatering echter weer snel tegen maar de hesjesverdeling liegt zelden. Bij Spanje is het ook puzzelen, zo schittert Diego Costa door afwezigheid waardoor Spanje waarschijnlijk weer met een ‘valse 9’ moet gaan starten. De grote vraag is natuurlijk of het centrale duo van Oranje het daar net zo moeilijk mee gaat hebben als bijvoorbeeld Burak Yilmaz.

Opstelling Nederland – Spanje

Vermoedelijke opstelling Nederland:
Vermeer; Janmaat; De Vrij, Martins Indi, Willems; Klaassen, Blind, Sneijder; Narsingh, Huntelaar, Depay.

Vermoedelijke opstelling Spanje:
De Gea; Carvajal, Bartra, Albiol, Bernat; Cazorla, Fabregas, Mario Suarez; Pedro, Juanmi, Vitolo.

De wedstrijd Nederland – Spanje wordt vanavond om 20:45 uur afgetrapt in de Amsterdam ArenA.