Vanavond om 20:45 uur spelen PEC Zwolle en NEC tegen elkaar in de eerste halve finale van de KNVB Beker. In de andere halve finale, die donderdag wordt gespeeld, proberen Ajax en AZ een finaleplaats te bemachtigen.

PEC of NEC gaat vermoedelijk Europa in

Normaliter krijgt een bekerwinnaar het recht om in het nieuwe seizoen mee te doen aan de Europa League. Als de bekerwinnaar tevens landskampioen is, wordt dat recht toegekend aan de verliezende finalist. Ajax is hard op weg om de eredivisie te winnen en kan dus ook nog de bekerfinale bereiken. Kortom, er is een grote kans, dat PEC Zwolle of NEC zich in mag schrijven voor de Europa League.

PEC Zwolle heeft nog nooit Europa in mogen trekken. NEC heeft wel driemaal een Europees avontuur gehad. In 1983 was de achtste finale van de Europa Cup II het eindstation. In 2003 werd de eerste ronde niet overleefd en in 2009 sneuvelde de Nijmegenaren in de derde ronde. Wel hebben beide ploegen eerder de bekerfinale gehaald. Voor PEC Zwolle is dat al lang geleden. De Zwollenaren verloren de finale in 1928 en 1977. NEC verloor zelfs al viermaal, in 1973, 1983, 1994 en 2000.

Trainer NEC noemt het fifty-fifty

NEC mist middenvelder Sören Rieks, zijn vervanger is Danzell Gravenberch. Jakob Jantscher verliest zijn basisplek in de aanval, in plaats daarvan start Alireza Jahanbakhsh. Trainer Anton Janssen beseft dat er in de halve finale zwaardere tegenstanders mogelijk zijn dan PEC. “Het is fifty-fifty, al is Zwolle op basis van de ranglijst en het thuisvoordeel misschien wel de favoriet”, zegt hij. “Maar wij hebben het dit seizoen juist heel goed gedaan in uitwedstrijden in de beker, dus we maken net zoveel kans.”

Ron Jans van PEC Zwolle passeert Lachman

PEC-trainer Ron Jans heeft besloten geen basisplaats te geven aan Darryl Lachman. “Hij is een van onze dragende spelers. Maar hij is nog niet helemaal topfit”, legt Jans uit. De trainer stond dinsdag op met vlinders in zijn buik, vanwege de naderende finale. “Als we achtste worden in de eredivisie, en nu dus al minstens in de halve finale staan, kun je spreken van een geweldig seizoen. Worden we de favoriet genoemd tegen NEC? Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens.”

Feiten

PEC Zwolle heeft in drie van de vorige vier duels in de KNVB Beker minstens vier doelpunten gemaakt. Alle vier keren stond PEC in de rust al op voorsprong. NEC heeft echter in zes van de vorige acht bekerduels geen tegengoals gekregen. Ook won NEC drie keer achter elkaar met minstens twee goals verschil.