Austin Ejide, keeper van Nigeria, maakte woensdag in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Schotland een enorme blunder. Daags voor de wedstrijd pakten Engelse media uit met geruchten over match fixing bij de interland, die gespeeld werd in het stadion Craven Cottage van Fulham.

Signalen van match fixing

De Scottish Football Association kreeg een telefoontje van de National Crime Agency. Laatstgenoemde had informatie opgevangen over match fixing, oftewel de poging van criminele organisaties om het verloop van voetbalwedstrijden te manipuleren. De SFA verklaarde dat geen enkele Schotse voetballer onder verdenking stond. Gokkantoren hadden geen verdachte signalen opgepikt, maar match fixing wordt volgens hen uitgevoerd via illegale bookmakers en niet via de bekende kanalen.

Austin Ejide schept bal in het net

In de 33e minuut blunderde Ejide, de doelman van Hapoel Be’er Sheva in Israël. Onder normalige omstandigheden zouden commentaren en grappen over match fixing onontkoombaar zijn geweest. Maar in het licht van de buzz die al rondom het duel hing, is Ejides miskleun wel heel markant. De doelman kwam onstuimig uit zijn goal, greep naar de bal, had hem makkelijk klemvast kunnen nemen, maar schepte de bal schijnbaar opzettelijk in het net.

Eigen goal afgekeurd

Ongelukkige fout of opzichtige fraude? Of was Ejide zo nerveus geworden van de beschuldigingen dat onder zijn dikke keepershandschoenen zijn vingers trilden? Hoe dan ook, uiteindelijk leverde het niet de gewenste of juist ongewenste eigen goal op. De scheidsrechter Lee Probert floot af vanwege een vermeende duw van de Schot Grant Hanley.

De wedstrijd eindigde in 2-2. Ook de 2-1 voor Schotland kan onder het vergrootglas worden gelegd, want dat was een eigen goal van de Nigeriaan Azubuike Egwuekwe..