Spelen op het WK Voetbal doe je voor volk en vaderland. Niets maakt een voetballer trotser dan gehuld in het nationale tenue toegejuicht worden door landgenoten. Geen grotere eer dan uitkomen voor je eigen land. Clubcompetities, Champions League, andere bekers: ze betekenen niets in het licht van de ultieme prijs: wereldkampioen worden.

Romantische flauwekul

Al het bovenstaande is allicht romantische flauwekul, want als nationale voetbalbonden geen dikke premies uitdelen, dan breekt de pleuris uit. Spanje heeft 720.000 euro per persoon beloofd als de WK-titel wordt geprolongeerd. De Duitsers eisten 300.000 Euro, spelers van Oranje doen het voor 270.000 Euro. En dat zijn bonussen die pas worden uitgekeerd na winst, maar daarnaast wordt ook startgeld uitgekeerd. Dat is waar het mis ging bij Kameroen.

Ontembare of Onbetaalbare Leeuwen

Het West-Afrikaanse land met de bijnaam Ontembare Leeuwen veranderde bij het horen van de bonusplannen in de Ontevreden Leeuwen. De bond Fecafoot had zo`n 75.000 euro over per persoon in de 23-koppige selectie. De Onbetaalbare Leeuwen namen daar geen genoegen mee. Zondag weigerden ze in het vliegtuig naar Brazilië te stappen. Twaalf uur lang werd onderhandeld tussen de bond en de spelers, waarna de primadonna’s uiteindelijk bereid bleken te zijn om dat enorme rotwerk op het WK Voetbal te verrichten voor 8.000 Euro extra.

Samuel Eto’o

Is 8.000 Euro de negatieve publiciteit en het oponthoud waard voor Kameroen? Spits Samuel Eto’o van Chelsea was bij zijn vorige werkgever Anzhi in Rusland de best betaalde voetballer ter wereld. In Britse media pronkt hij met zijn wagenpark ter waarde van 5 miljoen euro. De extra bonus is voor hem net genoeg om één keer benzine te tanken.