Jupiler Pro League. In Nederland is er van spanning geen enkele sprake meer, maar bij onze zuiderburen is dat wel anders. Nog drie ploegen maken dankzij een zinderende strijd in de play-offs nog kans op het kampioenschap van België. Toch blijkt voetbal dit weekend slechts een bijzaak.

RSC Anderlecht maakte de laatste jaren de dienst uit in de Jupiler Pro League, maar dreigt dit jaar onttroond te worden. Club Brugge voert momenteel namelijk de ranglijst aan in de competitie, met een voorsprong van zes punten op paars-wit. De eerste landstitel sinds 2005 lonkt daardoor voor de club van oud-Feyenoorder Ruud Vormer en voormalig Ajacied Stefano Denswil. Ook een andere club is echter nog volop in de race om de titel. AA Gent versloeg donderdag Anderlecht met 2-1 en heeft slechts twee punten minder dan Brugge.

Gent heeft de beste papieren volgens Mulder

De Nederlandse analyticus Jan Mulder volgt het Belgische voetbal op de voet en geeft Gent de beste papieren in de resterende vier speelrondes. “Gent wordt kampioen”, liet hij deze week weten aan Sport/VoetbalMagazine. “Ik vind hen het mooiste voetbal spelen, al een hele tijd.” Gent brengt dit weekend een bezoek aan Kortrijk, dat vierde staat. Club Brugge neemt het zaterdag op tegen Standard Luik, terwijl Anderlecht afreist naar Charleroi. Hoewel de Belgen in de ban zijn van de spanning in de Belgische top, ligt de focus dit weekend op een heel ander aspect.

Gregory Mertens (24) overleed namelijk donderdag. De verdediger van Lokeren speelde woensdag een wedstrijd mee met de beloften en zakte tot ieders verbijstering plotseling in elkaar. Hoewel de hulpverlening snel ter plekke was, werd al snel duidelijk dat de situatie niet best was. Mertens werd snel afgevoerd naar het ziekenhuis, waarna de familie een dag lang tussen hoop en vrees leefde. Uiteindelijk kwam donderdag het trieste nieuws naar buiten dat Mertens niet meer was ontwaakt uit zijn coma en op zeer jonge leeftijd het leven had gelaten. De Belgische voetbalclubs zullen er dit weekend ongetwijfeld een minuut bij stil staan. Wellicht worden er ook rouwbanden gedragen.

Programma Play Offs Jupiler Pro League

Zaterdag 2 mei
18:00 Standard Luik – Club Brugge

Zondag 3 mei
14.:0 Kortrijk – AA Gent
18:00 Charleroi – Anderlecht