Jérôme Champagne heeft zich kandidaat gesteld voor de de positie van baas bij de FIFA. Hij neemt het op tegen Sep Blatter. Hij sprak zich afgelopen week al uit voor het openbaar maken van het rapport over de vermeende corruptie bij het toewijzen van de WK toernooien aan Rusland en Qatar. Als Sep het niet doet, doet Jérôme het wel. Tenminste, dat zegt hij.

Jérôme Champagne. Zo’n naam verzin je alleen maar als je voor de Donald Duck werkt, of scriptschrijver bent voor een soap op tv. Het zou ook de naam kunnen zijn van een flamboyante boosdoenerik in een James Bond film vol intriges. En daar lijkt hij zo uit te zijn weggelopen. Inmiddels wil niet alleen de hele voetbalwereld duidelijkheid over wat er in het corruptierapport van Michael Garcia staat. Behalve het IOC en de UEFA wil nu ook de FBI weten wat er nu echt in dat rapport staat en roepen ze om een diepgravend onderzoek.

Wie is Jérôme Champagne

Jérôme Champagne is een gesjeesde Franse diplomaat die in 1999 overliep naar de FIFA. Twee jaar daarvoor werd hij gevraagd als hij diplomatiek adviseur en Chef de Protocol bij de Franse organisatie van de 1998 FIFA World Cup, en het jaar daarna trad hij in dienst van de FIFA zelf.

Als je het over diplomatie hebt, heb je het over Frankrijk. Als je naar de naar de wereldgeschiedenis kijkt, hebben de Fransen altijd wel een vinger in de pap bij belangrijke gebeurtenissen. Ze zijn meester in het smeden van bizarre allianties met landen waarmee andere landen onder druk worden gezet. Ze zitten overal en als ze er zelf niet bij kunnen, sturen ze het vreemdelingenlegioen er wel op af.

In zijn diplomatentijd zat Jérôme Champagne in Oman, Cuba, Los Angeles en Brazilië. Onderwijl schreef hij stukjes over voetbal voor de krant en in 1994 lukte het hem uiteindelijk te infiltreren bij de FIFA toen hij in contact kwam met de leiders van het organiserende comité van de FIFA World Cup 1998, dat werd voorgezeten door Fernand Sastre en Michel Platini en de baas zelf, Jacques Lambert.

Met Champagne deed de diplomatie zijn entree binnen de FIFA. Champagne stelde orde op zaken binnen het Afrikaanse voetbal, zette zich in om een Palestijnse Liga op poten te krijgen en onderhandelde zich suf op talloze andere gebieden van de voetbaldiplomatie.

Toestand rondom de FIFA uit de hand aan het lopen

Eerder dit jaar waren er al geruchten dat Champagne zich kandidaat wilde stellen, maar toen ontkende hij in alle toonaarden. Inmiddels is de toestand rondom de FIFA dusdanig uit de hand aan het lopen dat de Fransman alsnog heeft besloten zich kandidaat te stellen – omdat het niet anders kan.

Champagne vindt dat het tijd wordt voor een frisse wind binnen de FIFA. Een Franse wind. Eerst orde op zaken binnen de FIFA, dan de rest van de wereld. Er is nog genoeg werk te doen voor de Franse diplomatie in deze wereld die aan elkaar hang van omkopingsschandalen en corruptie.

Een diplomaat met schone handen die zich kandidaat stelt voor de positie van Blatter en die een rapport openbaar wil maken waar hij blijkbaar zelf niet in voorkomt. Dat de FBI wil weten wat er nu echt aan de hand is, geeft te denken. Zou deze man een einde kunnen maken aan de corrupte binnen het voetbal? Met de kandidaatstelling van Jérôme Champagne krijgt de soap opera bij de FIFA wellicht nog een heel boeiende twist.

Kijk hier om op de hoogte te blijven van de EK 2016 kwalificaties.