Zondag werd de Bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax stilgelegd vanwege een iets te uitbundig paasvuur. Vanuit het vak voor Ajax-fans werden vuurwerk en andere brandbare, explosieve objecten op het grasveld gesmeten. De rook werd te heftig en het gevaar te groot om door te spelen. De scheids haalde de spelers voor een half uur van het veld af.

Zondebok gezocht

Na de consternatie en de bizarre 5-1 overwinning van Zwolle op de aanstaande landskampioen, is het tijd om een zondebok aan te wijzen. Waar kwam het vuurwerk vandaan? Wie heeft verzaakt bij het fouilleren? Welke supporters gaan we straffen? Hoe doen we dit in de toekomst? Allemaal nuttige vragen, al is het sombere perspectief dat geen enkel antwoord zal voorkomen, dat we binnen een jaar weer iets soortgelijks mee zullen maken.

Fouillering was een lachertje

Diverse supporters van Ajax vertellen gretig aan de NOS dat de fouillering weinig voorstelde. De fans maakten gebruik van de combiregeling: plaatsbewijs en vervoer in één pakket. Ze verzamelden zich in Amsterdam om naar de Rotterdamse Kuip te reizen. Het was te druk bij het vertrek. De aldaar geplaatste hekken waren onvoldoende om orde in de chaos te scheppen. Vele fans sprongen over de hekken heen en ontweken daardoor de controles.

Zij die wel werden gefouilleerd noemden de procedure “een lachertje”. Een anonieme fan vertelt: “Het bovenlichaam werd even betast en er werd even in rugzakken gekeken. Meer niet. Zo kon de rij sneller doorstromen.”

Ook bij De Kuip stond een bataljon agenten klaar om een fouillering uit te voeren. Een ooggetuige vindt dat daar ook geen hoge kwaliteit werd nagestreefd. “Ik heb in de rij bij De Kuip naast me iemand zakjes speed in haar schoenen zien stoppen”, aldus de bezoeker.

Ajax: controle was oke

Ajax weerspreekt de verhalen over gebrekkige controles. Alle als risicosupporters aangemerkte fans zijn gecheckt en van de overige busgebruikers is een kwart onder de loep genomen. Maar liefst 75 man zijn geweigerd omdat er geen match was tussen seizoenskaart en identiteitsbewijs.

Directeur De Kuip: vuurwerk lag er misschien al

Jan van Merwijk, directeur van De Kuip, komt met een nieuwe theorie: het vuurwerk is niet op Paaszondag in het stadion beland, maar werd al eerder aldaar verstopt. “Ik sluit niet uit dat het vuurwerk al eerder het stadion is binnengekomen. Ondanks het feit dat we voordat het stadion opengaat alles controleren. Het spul is niet zo groot en dus relatief gemakkelijk te verbergen”, zegt Van Merwijk.

De voetbalbond KNVB, de lokale politiek en Ajax zullen de kwestie nader onderzoeken.