Wat is er allemaal aan de hand bij Vitesse? De club heeft de voormalige eigenaar Merab Jordania een stadionverbod van drie jaar gegeven. Naar verluidt heeft hij gedreigd om bij directeur Joost de Wit de vingers af te snijden.

Merab Jordania was eind oktober 2012 de grote man in Arnhem. De Georgische zakenman was eigenaar van Vitesse, stampte een moderne trainingsfaciliteit uit de grond en kon onder meer via huurconstructies met Chelsea, talentvolle spelers naar Gelderland krijgen. Geleidelijk, maar in redelijk snel tempo ontwikkelde Vitesse zich tot een subtopper.

Jordania stapte tegen zijn zin op

Jordania was content met de voortgang van het project, verkocht de eigendomspapieren en stapte eind 2013 ook uit de raad van commissarissen. Maar dat is niet het hele verhaal. Het was namelijk niet het eigen geld van Jordania dat in de Arnhemse club werd gepompt. Achter de schermen was de miljardair Aleksandr Chigirinkiy de investeerder. Circa 100 miljoen euro spendeerde hij aan zijn speelgoedje, terwijl tastbare prijzen uitbleven. Chigirinkiy werd chagrijnig. Hij heeft druk uitgeoefend en dat kostte Jordania zijn positie.

Trots zat en zit Jordania in de weg. Hij moet hebben beseft dat hij niet meer welkom is in het Gelredome, toch bleef hij thuiswedstrijden van Vitesse bezoeken. Hij vertoonde zich zelfs op trainingen om spelers te groeten.4

Botsing Jordania en directeur Joost de Wit

Algemeen directeur Joost de Wit trad in mei 2013 aan. Het kan zijn dat Jordania het De Wit kwalijk neemt dat hij los werd gesneden van Vitesse. “Ik heb inderdaad aangifte gedaan van bedreigingen door Merab Jordania. Het politie-onderzoek loopt nog. Verder doe ik geen mededelingen”, aldus De Wit. Columnist Marcel van Roosmaalen, tevens Vitesse-watcher, hoorde van de directeur, dat in overleg met de politie een “panic button” is geplaatst. Zodra De Wit onraad ruikt, komt de politie direct ter plekke.

Grapje van Jordania

Jordania reageert luchtig op de commotie. Volgens hem is er sprake van een verkeerd begrepen grap. “Denkt hij werkelijk dat ik zijn vingers af zou snijden?” houdt hij zich van de domme. Georgische humor, waarschijnlijk.