Zaterdag om 19:45 uur speelt Heerenveen tegen Excelsior. Althans, wat er nog over is van de Friese club, na de transfers van Alfred Finnbogason, Bilal Basaçikoglu en Hakim Ziyech. En momenteel hint verdediger Pele van Antholt dat een andere club hem in wil lijven, terwijl Go Ahead trekt aan Doke Schmidt.

Trainer Dwight Lodeweges moet ook nog eens Thomas Dalgaard missen vanwege een liesblessure en Joey van den Berg vanwege een schorsing. En dat terwijl Heerenveen uit zijn twee eerdere wedstrijden slechts 1 punt overhield. Zware tijden lijken dus aan te breken.

Dwight Lodeweges: middenveld kwijt

“Ik ben twee derde van mijn middenveld kwijt”, zegt Lodeweges. “Een beetje overdreven gesteld begint de voorbereiding opnieuw. We moeten in sneltreinvaart de zaken weer op de rails zetten.” Excelsior heeft 4 punten en is dus nog ongeslagen. “Excelsior heeft de zaakjes goed voor elkaar. De verdedigende organisatie staat en dat is een voorwaarde om punten te halen”, aldus de trainer.

Marinus Dijkhuizen: gunstig programma

Marinus Dijkhuizen, trainer van Excelsior, zag handenwrijvend toe dat Heerenveen deze week Ziyech verkocht aan Twente. “FC Dordrecht heeft uit tegen Heerenveen gewonnen en dan hebben wij ook kans op een goed resultaat”, schat Dijkhuizen in. “Dat ze Ziyech kwijtraakten en Van den Berg geschorst is, is gunstig voor ons. We wisten vooraf dat we een gunstig programma hadden in de eerste weken tegen ploegen waar we punten tegen kunnen pakken.”

Heerenveen won 4 vorige thuisduels tegen Excelsior

Van de 6 vorige onderlinge duels won Heerenveen er 4 en Excelsior 2. Ook bij de 6 vorige thuiswedstrijden trad die verdeling op. Het doelsaldo is in die reeks in het voordeel van Heerenveen: 16-7. Er werden weinig kaarten uitgedeeld: in totaal 5 gele en 1 rode.

Tot nu toe in dit prille seizoen tackelt Excelsior er wel op los met gemiddeld 30,5 per duel, het hoogste aantal in de eredivisie. Heerenveen schiet tot nu toe vooral van afstand, want 61% van de schoten werd van buiten het strafschopgebied gelost – ook kde hoogste score in de competitie.