Gold Cup 2017. Het kampioenschap van Noord-Amerika is alweer in volle gang, de CONCACAF Gold Cup. Mexico speelt goed na de Confederations Cup, net als Canada, maar de VS moet nog op gang komen.

Bij elk continentaal toernooi heb je de vaste favorieten. Maar bij de Gold Cup steken twee landen er wel ver bovenuit: Mexico won 7 van de 13 toernooien, de VS 5. Alleen Canada wist in 2000 beide landen af te troeven.

Gold Cup 2017: Canada snakt naar succes

Sinds hun eerste en enige titel haalde Canada alleen in 2002 en 2007 nog de halve finale. Zonder Atiba Hutchinson erbij is het land deze editie goed begonnen, met een 4-2 zege op Frans Guyana in de groep.

Opvallend was de rol van de pas 16-jarige Alphonso Davies. De vleugelspeler van Vancouver Whitecaps speelde zijn tweede interland, en nam zomaar twee doelpunten voor zijn rekening. In de tweede helft scoorde hij de 3-0 en de bevrijdende 4-2.

Het sleutelduel komt vanavond, wanneer Canada tegen Costa Rica speelt. Dat land – met aanvoerder Bryan Ruiz – won zijn openingswedstrijd van Honduras met 1-0. Als Canada deze wedstrijd wint, weet het zich verzekerd van een kwartfinale tegen de nummer 2 van groep B.

Team USA moet aan de bak in Gold Cup

Op die tweede plaats in Gold Cup groep B staat nu de VS, na een verrassend gelijkspel tegen Panama. Opvallende leider in groep B is Martinique. Het kleine overzeese gebied van Frankrijk met 385.000 inwoners won zijn eerste groepsduel van Nicaragua met 2-0.

Het is de vijfde deelname van Martinique, en alleen in 2002 overleefde het de groepsfase. Nu kan het dat herhalen. Morgen tegen de VS krijgen ze in elk geval de kans om hun koppositie in groep B te verdedigen.

Mexico met nieuwe selectie

Blijkbaar stroomt Mexico over van het voetbaltalent. Want bondscoach Juan Carlos Osorio heeft gewoon een volledig nieuwe selectie uit de grond gestampt ten opzichte van de Confederations Cup, waar Mexico vierde werd. Op één speler na is de nieuwe selectie volledig actief in de Mexicaanse competitie, dus ze kennen elkaar goed. Maar qua internationale ervaring kan het de ploeg nog opbreken.

De start was in elk geval goed, met een 3-1 zege op El Salvador. Net als Canada is voor Mexico het tweede groepsduel het belangrijkste. Want donderdag treffen ze het lastige Jamaica. In het eerste groepsduel won Jamaica van debutant Curaçao met 2-0.

Jamaica is overigens ook de verliezend finalist van 2015, een finale waarin Mexico met 3-1 te sterk was. Veel van de Jamaicaanse spelers van toen zijn er nu weer bij, dus Mexico is gewaarschuwd. De winnaar van deze groep kan in elk geval uitkijken naar een kwartfinale tegen de nummer drie van een andere groep, en dat zou wel lekker zijn.

Weddenschappen Gold Cup 2017

De bookmakers hebben honderden odds op deze Gold Cup. Een leuke is misschien de 6.10 op een gelijkspel tussen Martinique en de VS.

Voor vanavond zijn er de opvallende odds voor het sleutelduel in groep A: Costa Rica staat op 1.76 om te winnen en Canada op 4.75. Voor de eindzege is de jonge Mexicaanse ploeg nog de grote favoriet met 2.25, voor Team USA op 3.00. De topscorerstitel voor de piepjonge Canadees Alphonso Davies noteert 6.00. Lees: wedden op voetbal.