Voetbalnieuws – FIFA. Er wordt al jaren lang dag in dag uit gepraat over de FIFA. En dan bedoelen we de randzaken, die dus niet rechtstreeks om het voetbal gaan. Want in de belangenorganisatie van het internationale voetbal gebeurt met enige regelmaat wat. Vandaag waren de verkiezingen voor de nieuwe FIFA-president. De winnaar? Niemand minder dan de voormalig rechterhand van Sepp Blatter, de man die voor al die filmachtige verhalen zorgde binnen de organisatie. Vanaf vandaag is de leiding van de FIFA in handen van de Zwiters Gianni Infantino.

KNVB blij met Infantino als voorzitter

Infantino is bij veel voetbalkenners al bekend. En dat is niet omdat hij zelf een beroemd oud-voetballer is. Nee, Infantino nam voorheen vaak een groot deel van de loting op zich. Een klusje waarmee je al flink in de schijnwerpers komt te staan, maar dat wordt nu alleen maar meer gezien het vergrootglas de FIFA onder ligt. Ook Micheal van Praag bracht vandaag zijn stem uit namens de KNVB. Voor de Nederlandse bond is de verkiezing goed afgelopen; ook zij stemde op de Zwitser. Saillant detail: de plek van Infantino, de nu vrijkomt, lijkt naar alle waarschijnlijkheid opgevuld te gaan worden door Van Praag zelf.

2e stemronde noodzakelijk voor verkiezing

De overwinning ging overigens niet zo makkelijk als gedacht. De Arabische staten brachten massaal hun stem uit op sjeik Salman, om op die manier een flinke vinger in de pap te krijgen bij de FIFA. Na de eerste stemronde was de stand tussen de twee 88 voor Infantino en 85 voor Salman. De andere twee kandidaten, Prins Ali en Jerome Champagne, bleven ruim achter. Vlak voor de verkiezing trok de vijfde kandidaat, Tokyo Sexwale zich al terug. Na de tweede ronde was de eindstand een stuk duidelijker: 115 om 88 in het voordeel van Infantino, die nu voor minstens vier jaar aan het roer zal staan. Het vergrootglas zal voorlopig nog niet weggehaald worden door overheden en overkoepelende organisaties, maar sinds het vertrek van Blatter is er in ieder geval weer wat meer duidelijkheid de komende jaren.