U heeft vast wel eens een advertentie in de bus gekregen van een West-Afrikaanse medicijnman. Vaak is het een klein, felgekleurd papiertje met een vage foto van een kwakzalver in een raar gewaad. De genezer belooft te helpen bij financiele problemen, perikelen in de liefde of lichamelijke klachten, zoals een ongewenste verslapping van een bepaald mannelijk lichaamsdeel.

Nana Kwaku Bonsam

Een Ghanese medicijnman genaamd Nana Kwaku Bonsam heeft snodere plannen. Hij wil zijn cliënt niet helpen maar juist ten gronde richten. Zonder dat hij het weet, is de Portugees Cristiano Ronaldo een patiënt van Kwaku. De Ghanees heeft zijn allerbeste varkenspootjes, kippenogen, varkenslevers en klavertjes vier bij elkaar geraapt om Ronaldo te vervloeken. Kwaku beweert dat hij al vanaf februari weeet dat Ronaldo een vreselijke, verlammende blessure staat te wachten. En dat is goed voor Ghana, dat op het WK Voetbal in dezelfde groep is ingedeeld als Portugal.

Cristiano Ronaldo heeft bovenbeenblessure

Ronaldo, die twee weken geleden met Real Madrid de Champions League won, kampt momenteel met een bovenbeenblessure. Kwaku vertelde aan het radiostation Angel FM: “Ik weet heel goed wat hem mankeert. Ik ben er dag en nacht mee bezig. Vorige week zocht ik naar vier honden en nu heb ik ze gevonden. Ik ga de honden gebruiken bij het maken van een middeltje met de naam Kahwiri Kapam. Vier maanden terug zei ik al dat ik er voor ga zorgen dat Ronaldo het WK mist of op zijn minst niet speelt tegen Ghana.”

Honden

Helaas voor de Partij voor de Dieren vertelt Kwaku niet wat de rol van de honden is in het maken van Kahwiri Kapam. Misschien worden ze door de keukenmachine gehaald of worden de staarten afgeknipt en in een duivels pentagram gerangschikt waarin Kwaku ondergesmeerd in bloed knielt om te bidden tot Satan.

“Deze blessure kan door geen enkele dokter worden genezen”, meent hij. “Ze zullen nooit zien wat de basis is van de blessure, want het heeft geen fysieke component, maar een spirituele. Nu is het zijn knie, morgen zijn dij, daarna weer iets anders.”