FIFA-verkiezingen. Het rommelt aan alle kanten binnen de FIFA. De wereldvoetbalbond maakt onderdeel uit van een schandaal en zag woensdag liefst negen bestuursleden opgepakt worden door de FBI. Ondertussen wast de omstreden voorzitter Sepp Blatter zijn handen in onschuld.
Zo vlak voor de presidentsverkiezingen lijkt de FIFA eindelijk geconfronteerd te worden met de jarenlange corruptie en omkopingen waaraan de wereldvoetbalbond gelinkt werd. Volgens de FBI hebben negen FIFA-leden zich sinds de jaren negentig voor meer dan 145 miljoen euro verrijkt. Zeven van hen werden woensdag op last van de Amerikaanse geheime dienst gearresteerd. Tegelijkertijd startte de Zwitserse justitie een onderzoek naar de toewijzing van de komende WK’s.
FIFA-verkiezingen
Blatter strijdt vandaag met zijn enige overgebleven uitdager prins Ali Bin Al-Hussein om het leiderschap van de wereldvoetbalbond en lijkt ondanks alle commotie alsnog de voornaamste kandidaat om aan zijn vijfde termijn als voorzitter te beginnen. Vooralsnog zijn het namelijk vooral de Europese landen die hun walging uitspreken over de huidige gang van zaken en het beleid van Blatter. KNVB-preses Michael van Praag denkt echter dat Al-Hussein alleen kans kan maken op het voorzitterschap, wanneer de prins buiten Europa op de steun van meer dan zestig bonden kan rekenen. In de wandelgangen wordt daar namelijk over gerept, maar of dat waar is, is dus nog even afwachten.
Sepp Blatter ontkent
Over de opgepakte FIFA-bestuursleden is Blatter duidelijk. De Zwitser claimt niets over corruptie en omkoopschandalen te weten en meent onschuldig te zijn. “Velen houden mij verantwoordelijk. Ik kan niet iedereen altijd en overal in de gaten houden. De mensen die corrupt zijn binnen de voetbalwereld zijn in de minderheid, net als in de samenleving. Maar ze moeten worden gepakt. Acties van individuen, als ze worden bewezen, schaden het voetbal en vragen om verandering.”
“Dit zijn ongekend moeilijke tijden voor de FIFA. De komende maanden zullen niet makkelijk zijn. Ik ben er zeker van dat er meer slecht nieuws zal volgen. Maar dat is nodig om het vertrouwen te herstellen. Laat dit een keerpunt zijn”, zei de omstreden voorzitter, die zichzelf presenteerde als de onomstreden roerganger in het herstel. “We willen verandering door positief leiderschap. Ik vraag om eensgezindheid en solidariteit.”