De Europese toppers van de toekomst spelen in Polen het EK voetbal onder 21. Twee favorieten zitten al in de halve finale. Duitsland staat op het randje, Portugal moet nog aan de bak.

Groep A heeft zijn wedstrijden al gehad, groep B en C moeten nog hun derde groepswedstrijd spelen. In het systeem van het EK onder 21 is alleen de groepswinnaar zeker van de halve finales. De beste nummer 2 van de drie groepen vervoegt zich daarbij.

Zoals wellicht te verwachten viel, heeft Engeland groep A gewonnen. Het versloeg Slowakije en thuisland Polen, en speelde gelijk tegen Zweden.

Slowakije kan Portugal uitschakelen

Slowakije heeft zich een goede uitgangspositie verschaft door Polen en Zweden te verslaan. Het relatief kleine land is zo tweede geworden, met zes punten en een mooi doelsaldo van 6-3. En dat laatste kan nog wel eens belangrijk zijn in de strijd om dat laatste ticket voor de halve finales van het EK onder 21.

Want de huidige nummer 2 van groep B Portugal, en de nummer 2 van groep C Tsjechië hebben allebei 3 punten en een doelsaldo van 3-3. Dus zij moeten al met drie goals verschil hun laatste groepsduel winnen.

Spanje al in halve finales

In groep B zijn twee van de drie groepswedstrijden gespeeld, maar de meeste beslissingen zijn al gevallen. Doordat Spanje twee keer gewonnen heeft, is het sowieso op basis van onderling resultaat al groepswinnaar en zeker van de halve finales EK -21.

Bovendien lijkt Spanje zwaar favoriet voor de eindzege, door wervelende overwinningen onder leiding van onder meer Saúl (twee goals) en Marco Asensio (hattrick tegen Macedonië).

Portugal moet Macedonië verpletteren

Wedden op EK U21 voetbal GettyServië en Macedonië zijn uitgeschakeld omdat ze slechts één punt hebben behaald. Alleen Portugal heeft dus een zware opgave voor de boeg en moet flink winnen van Macedonië, met minimaal drie goals verschil.

Spanje kreeg het voor elkaar, met 5-0. Maar Macedonië zal zich niet zomaar laten afdrogen. Ze staan immers niet voor niets op dit EK: in de kwalificatie lieten ze Frankrijk, IJsland en Oekraïne achter zich.

Duitsland mag niet verliezen van Italië

In groep C is alleen de uitschakeling van Denemarken zeker. Duitsland won al van Tsjechië en Denemarken, maar mag zich nog niet veilig rekenen. Want Italië heeft drie punten en met winst op Duitsland zouden zij op 6 punten komen en Duitsland voorbijstreven. Maar ook Tsjechië loert nog: zij hebben eveneens drie punten en spelen nog tegen Denemarken. Dus Duitsland doet er goed aan om niet te verliezen van Italië.

Maar gezien de eerste twee duels van beide ploegen lijkt dat niet heel waarschijnlijk. Duitsland heeft een sterke ploeg, scoort makkelijk. En dat terwijl Italië al met 3-1 klop kreeg van Tsjechië, en pas laat een beslissing forceerde tegen Denemarken. Maar spannend is het sowieso in groep C.

EK onder 21 voorspellen

Wedden op voetbal? Duitsland heeft dus nog kans om de titel van de sterke selectie uit 2009 een vervolg te geven. Zij staan op 2.23 bij bookmaker 888Sport om zaterdagavond Italië te verslaan, dat 2.95 noteert op de zege.

Tsjechië heeft odds van 1.71 op winst tegen Denemarken. Voor de eindzege staat Spanje duidelijk bovenaan met 2.50, voor Duitsland op 4.00, Engeland op 6.00 en Portugal op 8.00.