Nederland – Denemarken, EK Vrouwen. Nederland is WEURO 2017 in eigen land goed begonnen. Het wil die lijn nu doorzetten. In het tweede groepsduel met Denemarken kan Oranje al de kwartfinales bereiken.

Maar we moeten niet te vroeg juichen. Want Denemarken staat maar drie plekjes lager op de wereldranglijst en is de nummer drie van het EK vrouwenvoetbal van vier jaar geleden.

EK Vrouwen 2017 Nederland

De 1-0 zege op Noorwegen was natuurlijk een prachtig begin voor de Oranje Leeuwinnen op dit EK in eigen land. Met een zege in het tweede groepsduel zou Nederland, zoals gezegd, zich zelfs al plaatsen voor de kwartfinales. De Deense vrouwen hadden moeite met België afgelopen zondag, maar wonnen wel, met 1-0.

Verlies zou Oranje in een strijd met België kunnen plaatsen om de tweede plek. Een gelijkspel is dus niet gek, maar bondscoach Sarina Wiegman wil natuurlijk meer. “We hebben tegen Noorwegen als team goed gespeeld en ook veel kansen gecreëerd. Dat is tegen Denemarken opnieuw de bedoeling, al hoop ik dan wel dat we meer tot scoren komen.”

Denemarken is een ploeg die meer wil opbouwen dan Noorwegen, weet Wiegman. Aanvalster Pernille Harder is het grootste gevaar. “Ze is een fantastische speelster. Wij moeten een goede organisatie neerzetten, als team spelen. En heel veel strijd tonen”, aldus Wiegman.

België in strijd met Noorwegen

Voordat Nederland en Denemarken vanavond om 20.45 uur aftrappen op Het Kasteel van Sparta, is er om 18.00 uur al het andere groepsduel in het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda.

België en Noorwegen verloren allebei dus hun eerste groepsduel en moeten nu dus de drie punten pakken. België is debutant, terwijl Noorwegen probeert oude glorie te herstellen. Noorwegen was immers al wereldkampioen in 1995 en Europees kampioen vrouwenvoetbal in 1987 en 1993. Maar ook de huidige Noorse generatie is sterk, want vier jaar geleden waren ze verliezend finalist op het EK Vrouwen.

Wedden op WEURO 2017

Bookmaker Mr Green is fan van de Oranje Leeuwinnen, want zij zetten 1.59 op winst van Nederland vanavond. Denemarken krijgt slechts odds van 5.60, terwijl een gelijkspel op 3.55 staat. Tip: doelpunt Miedema @2.33.

In het andere groepsduel is Noorwegen de grote favoriet met 1.39, tegen 7.50 voor de Belgische vrouwen. Misschien is dat laatste wel een gokje waard…. Lees meer over wedden op voetbal.

Engeland vermorzelt Schotland

Groep D was gisteren als laatste aan de beurt voor het eerste groepsduel. In een Brits onderonsje in De Galgenwaard in Utrecht werd het nooit spannend. Engeland, de nummer drie van het WK voetbal 2015, veegde de vloer aan met buurland Schotland.

Al binnen het half uur had spits Jodie Taylor de 1-0 en de 2-0 gemaakt. Nog voor rust stond het 3-0 en vlak na de theepauze completeerde Taylor al haar hattrick. Daarna kon Schotland het een tijdje droog houden, tot vlak voor het einde: toen maakte Engeland nog fijntjes de 5-0 en 6-0.

In diezelfde groep was er nog een ‘burenruzie’, Spanje speelde namelijk tegen Portugal. De Portugese vrouwen lijken niet het kunstje van de mannen van afgelopen zomer te gaan herhalen. Dat is ook niet gek, want Portugal is zelfs debutant op een eindtoernooi. Spanje was er het afgelopen EK vrouwenvoetbal en WK wel bij. Met twee goals voor rust besliste Spanje het Iberische duel in eigen voordeel: 2-0.