EK vrouwenvoetbal 2017. De tegenstander van Oranje in de kwartfinale van WEURO 2017 is bekend. Vandaag moet Frankrijk, nummer 3 van de wereld, laten zien wat het waard is.

De torenhoge titelfavoriet is als winnaar van groep B uit de bus gekomen. Dat klinkt overtuigend, maar dat was het niet.

WK vrouwenvoetbal 2017: Duitsland wint vanaf elf meter

Duitsland trof gisteravond Rusland, in de kwalificatie nog de tegenstander in het debuut voor de Duitse bondscoach Steffi Jones. Toen werd het 4-0, gisteren ging het een stuk moeizamer. De regerend Europees kampioen was veruit de betere, maar had twee strafschoppen nodig om te winnen.

Na ruim tien minuten was het verdedigster Babett Peter – die ook al tegen Italië een penalty scoorde – die mocht aanleggen vanaf de penaltystip en raak schoot. Duitsland produceerde genoeg normale kansen, maar zag vaak de Russische keepster Tatyana Shcherbak de bal pareren. Duitsland scoorde wel twee keer, maar twee keer werd het afgevlagd wegens buitenspel. Na een uur moest dus een tweede penalty de 2-0 opleveren en Dszenifer Maroszan maakte geen fout.

Zweden verliest, maar treft Oranje Leeuwinnen

In het andere duel waren de Zweedse vrouwen maar wat blij dat Duitsland de overwinning pakte. Want Zweden stond net als Duitsland op vier punten, terwijl Rusland op drie stond. Daardoor was het 3-2 verlies van Zweden tegen Italië ze niet noodlottig.

Wel opvallend, want Italië was al uitgeschakeld na twee nederlagen. Zweden, verliezend Olympisch finalist van vorig jaar en halve finalist vier jaar geleden, is nu de tegenstander van Oranje in de kwartfinale.

WEURO 2017 vandaag: Frankrijk wil winnen

Voorafgaand aan het toernooi was Duitsland de nummer 2 op de FIFA-ranking, achter de VS. De nummer 3 heet Frankrijk, maar die positie hebben ze nog niet uitgestraald op dit EK. Het land won moeizaam van IJsland door een penalty vijf minuten voor tijd, en speelde daarna 1-1 tegen Oostenrijk.

In de laatste groepswedstrijd vandaag tegen Zwitserland is het vooral een kwestie van niet verliezen, wil Frankrijk doorgaan naar de kwartfinales.

Bondscoach Olivier Echouafni heeft nochtans een zeer ervaren team tot zijn beschikking. Maar liefst acht speelsters hebben de mijlpaal van 100 interlands al ruim gepasseerd. Maar Eugénie Le Sommer, Gaëtane Thiney en Marie-Laure Delie hebben nog geen indruk gemaakt op dit toernooi. Tegen debutant Zwitserland zal Frankrijk naast minimaal een gelijkspel vooral vertrouwen willen tanken richting kwartfinales.

Oostenrijk treft uitgeschakeld IJsland

In het andere duel zien we een debutant die zomaar de kwartfinales kan halen. Oostenrijk staat net als Frankrijk op vier punten, en heeft ook aan een gelijkspel genoeg voor de kwartfinales. Dat moet dan gebeuren tegen IJsland: vier jaar geleden nog kwartfinalist, en nu al uitgeschakeld na twee nederlagen.

Alle ogen bij Oostenrijk zullen weer gericht zijn op sterspeelster Nina Burger, in het openingsduel met Zwitserland de maker van de enige goal van de wedstrijd.

Voorspellingen voetbal

Info weddenschappen. Frankrijk is niet voor niets de nummer 3 van de wereld, vindt ook bookmaker Mr. Green. Zij geven Frankrijk odds van 1.35 op winst, Zwitserland 8.00. In het andere duel staat Oostenrijk op 1.98, IJsland op 4.00.