EK vrouwenvoetbal 2017. De Oranjekoorts neemt toe tijdens het EK voor vrouwen. De Oranje Leeuwinnen staan vanavond in de halve finale tegenover Engeland. Ook is er Denemarken – Oostenrijk.

Vanavond om 20.45 in de Grolsch Veste in Enschede hopen de Oranje Leeuwinnen echt geschiedenis te schrijven. Acht jaar geleden kwam Nederland (met een bijna andere generatie) ook tot de halve finales op het EK, nu kunnen de huidige Leeuwinnen dat verbeteren.

EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland – Engeland

Tegenstander daarin is Engeland, dat erg veel indruk gemaakt heeft op WEURO 2017 tot nu toe. Het is ook niet voor niets de nummer drie van het afgelopen WK.

Bondscoach Sarina Wiegman weet dat het grote gevaar schuilt in Jodie Taylor, dit toernooi al goed voor vijf goals. “We kennen haar kwaliteiten, we moeten zorgen dat ze niet de ruimte krijgt om een doelpunt te maken. Dat wordt de uitdaging voor ons.” Maar Wiegman gaat het spelplan niet aanpassen op de tegenstander. “We gaan deze wedstrijd hetzelfde in als alle vorige. We willen iedereen laten zien wie we zijn en wat we kunnen. We willen er als team staan, heel veel strijd leveren en als het even kan mooi voetbal spelen.”

Sherida Spitse ziet kwaliteit bij Oranje Leeuwinnen

Acht jaar geleden kwam Oranje dus tot de halve finale op het EK. Het verloor toen van… Engeland. Aanvoerder Sherida Spitse was er toen al bij. Ze heeft veel ontwikkeling gezien in Oranje de afgelopen acht jaar. “In 2009 was ons spel vooral gebaseerd op tegenhouden en op de counter proberen doelpunten te maken. Nu zit er veel meer voetbal in dit Oranje. En als het voetballend even niet gaat, knokken we met elkaar om geen doelpunt tegen te krijgen.” Wiegman zal vooral hopen op speelsters als Spitse, Vivianne Miedema en Lieke Martens om in elk geval Oranje goals te maken.

Denemarken outsider op WEURO 2017

In de andere halve finale staan Denemarken en Oostenrijk tegenover elkaar. Denemarken was in de kwartfinale verantwoordelijk voor de grootste stunt in decennia. Ondanks een 1-0 achterstand schakelde het namelijk Duitsland uit, de winnaar van de afgelopen zes (!) EK’s. In de halve finale treffen ze dus Oostenrijk, dat een slechte kwartfinale van Spanje won op strafschoppen.

Denemarken is zeker niet zomaar favoriet na de zege op Duitsland, want vlak voor het toernooi gingen ze vriendschappelijk juist met 4-2 ten onder tegen ditzelfde Oostenrijk. Dat weet bondscoach Nils Nielsen nog erg goed. “Ze legden ons over de knie, eerlijk gezegd. Ze waren te sterk voor ons, te snel, ze gingen direct naar ons doel en dat vonden we niet leuk. Dus het wordt erg zwaar voor ons. Zij hebben ook een geweldig toernooi gehad tot nu toe.

Wedden op WEURO 2017 halve finales

Info weddenschappen. Bookmaker Mr Green heeft de halve finales goed geanalyseerd. Ondanks het thuisvoordeel krijgen de Oranje Leeuwinnen met 3.10 op winst niet de favorietenrol. Die krijgt Engeland met 2.25 op een zege. In de andere halve finale precies dezelfde odds: Denemarken staat op 2.25 en Oostenrijk op 3.10. Dat laatste is dus misschien een buitenkansje. Een historische eindzege op dit EK voor de Oranje Leeuwinnen staat nu op 3.50.

Programma halve finales EK vrouwen 2017

Donderdag 3 augustus 2017
18.00 uur Denemarken – Zweden
20.45 uur Nederland – Engeland