De Europese toppers van de toekomst beginnen vrijdag in Polen aan het EK voetbal onder 21. Net zoals bij de ‘grote jongens’ zijn Duitsland en Spanje de grote landen.

In Polen doen 12 landen mee aan het EK U21, verdeeld in drie groepen. Met direct na de groepsronde een halve finale gaan alleen de nummers 1 en de beste nummer 2 door.

EK onder 21 2017

Als thuisland zit Polen automatisch in groep A en daar krijgt het gezelschap van Engeland, Slowakije en titelverdediger Zweden (winnaar in 2015). Het zijn niet de grootste favorieten voor de eindzege, maar ze zijn wel gewaagd aan elkaar.

Als we een lichte favoriet moeten aanwijzen, is het Engeland. Want zij zullen misschien wel geïnspireerd zijn door de wereldtitel van hun jongere landgenoten bij het WK voetbal onder 20. En we zien een sterke Eredivisiespeler bij de Engelsen: de 22-jarige Lewis Baker, die een goed tweede seizoen heeft gedraaid bij Vitesse. In het duel met Zweden komt hij een andere Eredivisionist tegen: Muamer Tankovic van AZ.

Groep B: Spanje en Portugal

Twee landen steken duidelijk boven de andere twee uit in groep B: de Iberische buurlanden Spanje en Portugal hebben vaak goed gepresteerd bij de jeugd en de verwachting is nu niet anders. Sterker nog, Spanje is een van de grote favorieten voor de eindzege bij dit toernooi. De twee Zuid-Europese landen zitten in de groep bij Servië en Macedonië.

Spanje onder 21 heeft misschien niet de beste spelers van de Primera División, maar ze hebben wel één topper en één aanstormend talent op het middenveld die we allebei kennen: Saúl van Atlético Madrid en Marco Asensio van Real Madrid. Zet daarbij nog eens twee aanvallers met al veel ervaring op het hoogste niveau: Munir – voormalig FC Barcelona en nu vaste waarde bij Valencia – en Gerard Deulofeu, die van FC Barcelona via Everton en Sevilla bij AC Milan is aangekomen.

Groep C: Duitsland en Italië

In de laatste groep van het EK onder 21 vinden we ook twee landen die bij de grote jongens al veel prijzen hebben gewonnen. Duitsland en Italië krijgen in groep C gezelschap van Tsjechië en Denemarken. De opleiding van Duitse spelers wordt wereldwijd geprezen: ze breken vaak op jonge leeftijd al door in de Bundesliga. Het huidige onder 20-team van Duitsland komt niet van Bayern München en Borussia Dortmund, maar heeft al veel speelminuten gemaakt op het hoogste niveau.

In de kwalificatie was Duitsland in elk geval veruit het sterkste team. In de groep met onder meer Oostenrijk, Finland en Rusland was de ploeg van Stefan Kuntz onverslaanbaar: 10 wedstrijden, 10 overwinningen en een doelsaldo van 35-8. Wat dat betreft was het indrukwekkender dan die andere favoriet voor de eindzege, want Spanje moest zich nog als een van de beste nummers 2 plaatsen – het moest de groepswinst aan Zweden laten.

Wedden op EK onder 21

Voetbal uitslagen voorspellen? Bookmaker 888Sport heeft zich ook verdiept in dit jeugdtoernooi op het hoogste niveau. Ondanks de zwakke kwalificatie schatten zij Spanje het hoogste in voor de eindzege: 4.00. Wat dat betreft is de 5.00 van Duitsland een mooi buitenkansje.

Italië (7.00) en Portugal (8.00) volgen vlak erna. De odds van de eerste groepswedstrijden staan natuurlijk ook al online bij 888sport. Zo zien we Duitsland op 1.65 voor een overwinning op Tsjechië.