Vrijdag om 20:45 uur speelt Duitsland een vriendschappelijke interland tegen Armenië. Na drie onovertuigende friendlies achter elkaar, wil bondscoach Joachim Low met een klinkende overwinning in Mainz in het vliegtuig naar Brazilië stappen.

Drie matige oefenpartijen Duitsland

Duitsland start op elke Europese of mondiale eindronde als één van de topkandidaten. Deze eeuw faalt die Nationalmannschaft er zelden in om minstens de halve finale te halen. Wel zijn er enkele twijfels omtrent het Duitse Elftal. Ten eerste waren de resultaten en het spel in de vorige drie interlands beneden het gewenste niveau. Ten tweede werd Bayern Munchen in de halve finale van de Champions League te kijk gezet door Real Madrid en een belangrijk deel van de Duitse selectie komt uit voor Bayern.

Twee gelijke spelen

Van Chili werd met 1-0 gewonnen, maar Chili zette Duitsland flink onder druk in die wedstrijd en had meer verdiend. Tegen Polen werd het 0-0 en de oefenwedstrijd tegen Kameroen eindigde in 2-2. Low kan zich verdedigen door te wijzen op de incomplete selecties in die laatste twee matches.

De Armenen zijn absent op het WK maar zijn desondanks ook driftig aan het oefenen. Armenië speelt zijn derde interland in elf dagen tijd. Zaterdag verloor Armenië met 3-1 van Algerije, dat we wel terugzien op het WK.

Joachim Low: geen risico’s

“We nemen geen onnodige risico`s, zelfs geen kleine risico`s”, zegt Low. Daarom wordt Bayern-keeper Manuel Neuer niet opgesteld vanavond. “Bij onze aankomst in Brazilië mag hij meteen ook weer met de groep meetrainen”, zegt Low. Op 17 mei raakte Neuer in de finale van de Duitse beker geblesseerd. Hij wordt vervangen door Roman Weidenfeller (Borussia Dortmund).

Ook Philipp Lahm (enkel) en Bastian Schweinsteiger van Bayern werkten de afgelopen dagen aan hun herstel. Low heeft hen speeltijd beloond, maar het is vrij zeker dat het hun inbreng niet de volledige negentig gewenst zal zijn.

Miroslav Klose enige spits

De selectie van Duitsland telt maar één echte midvoor en dat is de 35-jarige Miroslav Klose. Hij heeft dit seizoen zeven keer gescoord voor Lazio Roma, maar is voor Duitsland op eindrondes altijd een betrouwbare afmaker geweest. Mario Goetze en Thomas Muller kunnen hun in hun rol van aanvallende middenvelder ook hun goaltjes meepikken.

Armenië zwak bij spelhervattingen

Low kiest voor een 4-2-3-1 formatie met op het middenveld Mueller, Andre Schurrle enMarco Reus. Mesut Ozil zal zich terug moeten knokken in de basisformatie na een bleek optreden tegen Kameroen. Toni Kroos en Bastian Schweinsteiger zijn de twee verdedigende middenvelders. Bernard Challandes, bondscoach van Armenië, hoopt dat meer Armeense spelers voor Europese clubs gaan spelen. “In onze twee vorige duels kregen we vier tegengoals na een corner”, klaagt hij. “Dat is niet normaal, terwijl we juist wel over voetballers beschikken die sterk zijn in koppen. Het probleem is dat ze in de Armeese competitie uitkomen. Ik ga mijn best doen ze onder te brengen in andere competities.”

Duitsland – Portugal op WK

Low vindt de Armenen een geschikte laatste tegenstander voor het WK begint omdat hij verwacht dat hun speelstijl lijkt op die van Portugal. En de Portugesen zijn een tegenstander in de groepsfase. De sterspeler van Armenië is Henrikh Mkhitaryan van Borussia Dortmund.