De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo wordt niet alleen ziek gemaakt door een Nigeriaanse voodoodokter, de toyboy met hectoliters gel in het haar zit ook opgescheept met de vloek van de Ballon d’Or. De aanvaller van Real Madrid is de meest recente winnaar van de Ballon d’Or (gouden bal), de trofee voor de Wereldvoetballer van het Jaar. En sinds die gouden bal wordt uitgereikt, heeft de huidige houder nog nooit op het daaropvolgende Wereldkampioenschap zijn land aan de titel geholpen.

Alfredi di Stefano ontbrak op WK

In 1956 werd de eerste Ballon d’Or toegekend. De gelukkig winnaar was Alfredi di Stefano, maar al het jaar daarop was de Spanjaard ongelukkig, want zijn land liep kwalificatie mis voor het WK 1958. Van de veertien winnaars in de geschiedenis van de Gouden Bal was Di Stefano één van de meest onsuccesvolle. Vijf winnaars speelden in elk geval wel de finale van het WK, alhoewel ook toen in het zicht van de droomprijs de Gouden Vloek weer opspeelde.

Tot 1995 alleen Europeanen

Het gebrek aan wereldtitels voor Ballon d’Or-bezitters heeft deels te maken met de opzet van de prijs. Tot 1995 werden alleen Europese kandidaten geselecteerd voor de prijs, zodat mannen als Pele en Diego Maradona sowieso niet de dubbel Ballon en WK-titel konden behalen.

Toch zijn er voldoende Ballonwinnaars naar een mondiale eindronde afgereisd met de potentie en het juiste team om zich heen, om op het WK te schitteren. Bijvoorbeeld de Portugees Eusebio die op het WK van 1966 wel de meeste goals scoorde (negen stuks), onze eigen Johan Cruyff in 1974, de huidige UEFA-voorzitter Michel Platini (1986), de Braziliaan Ronaldo (1998) die vlak voor de finale een soort paniekaanval kreeg en natuurlijk de Argentijn Lionel Messi, die vier jaar geleden beter in vorm leek te steken dan aan het einde van het afgelopen seizoen.

Lionel Messi

Messi won de Ballon ‘d Or in 2009, 2010, 2011 en 2012, maar mocht hij nu zonder de Ballon toch met Argentinië het WK winnen, dan kan het hem natuurlijk geen ene schoen schelen dat Ronaldo momenteel de titelhouder is. Laat iemand anders maar de vloek dragen.

Roberto Baggio

In 1994 trachtte de Italiaan Roberto Baggio heldhaftig de Vloek van de Ballon af te schudden. In de finale tegen Brazilië stond hij in de strafschoppenserie achter de bal voor wat de laatste penalty zou blijken te zijn. Baggio, vanwege zijn haardracht “de Goddelijke paardenstaart” genoemd, had zijn land met vijf goals in de knock-out fase naar de finale geloodst. Hij kon de kroon op zijn werk zetten, maar schoot zijn strafschop over het Braziliaanse doel.

En dan kunnen we het beter niet hebben over de strafschop van Oranje in de finale van het WK 1974 tegen Duitsland, die wel door Nederland werd benut, maar waarna alsnog werd verloren met 1-2.

Marco van Basten

Naast Di Stefano staat ook Marco van Basten hoog op het lijstje met Ballon-losers. Nadat Van Basten de prijs won in 1989 wist Nederland zich in elk geval te plaatsten voor het WK 1990. Vervolgens ging de toenmalige Europees kampioen weer eens ten onder aan interne spanningen en conflicten.

Portugal

Portugal is op het aanstaande WK niet een van de topkandidaten voor de titel. Wel is het een lastig te bespelen land en kan Ronaldo elke defensie in verlegenheid brengen met zijn snelheid en technische foefjes. Met de last van de Vloek op zijn schouders is hij wellicht net een stukje langzamer dan normaal.

Pele

Misschien is Brazilië indirect ook vervloekt. Op de dag dat Ronaldo zijn reguliere Ballon kreeg uitgereikt, werd Pele onderscheiden met een nieuwe titel: de Ballon d’Or Prix d’Honneur. Pele werd met de ereprijs getroost omdat hij vroeger niet in aanmerking kwam voor de gouden bal.