In 2002, terwijl op het WK Voetbal Brazilië in de finale streed tegen Duitsland, werd in Bhutan “the other finale” (de andere finale) gespeeld. In de finale stonden de nummer laatst en voorlaatst van de FIFA Ranking, te weten Bhutan en Montserrat. Het gastland won met 4-0. Afgelopen weekend was er een andere, andere finale, namelijk die voor het WK Voetbal voor schapen.

WK Koorts in Colombia

De WK-koorts is niet slechts een Nederlands fenomeen, dat redelijke volwassenen verandert in oranjegekleurde idioten. Ook in Colombia is de world cup fever uitgebroken. Een ongetwijfeld pittoresk Colombiaans dorpje organiseerde een voetbalpartij voor vierpotigen met een wit zacht wolletje om de botten. De ene schaapachtige partij werd gehuld in het tenue van Colombia, de andere superschapen droegen Braziliaanse shirts en broekjes.

Schapen hebben bal aan een touwtje

Vervolgens werden de schaapjes aangelijnd en mochten ze hun fluwelen, of moeten we zeggen wollen balbehandeling tonen. Mannen als Lionel Messi en Robin van Persie zullen met jaloezie observeren dat de schapen de bal aan een touwtje hebben. Letterlijk. De schaapsherders hadden de bal vastgebonden aan de poten, anders kunnen we net zo lang wachten op een doelpunt als op een WK-titel voor Oranje.

Behhh-oorlijk spannende finale

De malle match was een onderdeel van Poncho Day dat in die regio van Colombia wordt gevierd en waarbij handswerkers poncho’s fabriceren van schaapswol. Colombia won de behhhh-oorlijk spannende finale met 4-3. Een schaap genaamd James Rodriguez maakte de winnende treffer.

Dirk Kuijt?

De echte Rodriguez speelt voor Monaco. Welke speler van Oranje lijkt het meest op een schaap? Hoe kort of lang je ook over die vraag nadenkt, het antwoord is altijd Dirk Kuijt. Het zou ook niemand verbazen als de Katwijker met de schapenlokken op zijn hoofd graag gras blijkt te vreten.