China – Nederland. Wat een droomstart was het voor de  Nederlands vrouwenelftal op het WK in Canada. In de allereerste WK wedstrijd ooit wisten de Oranje Leeuwinnen meteen de volle winst te pakken. Door de 1-0 overwinning op Nieuw-Zeeland dankzij het fraaie doelpunt van linksbuiten Lieke Martens staat Oranje er goed voor in Groep A. Vannacht nemen zij het op tegen China, en dat wordt meteen een heel andere uitdaging. Toch moet de ploeg van bondscoach Reijners vol voor de overwinning gaan: een overwinning op China betekent dat Nederland al zo goed als zeker door is naar de volgende ronde.

China – Nederland: Geurts ontbreekt

Goed nieuws ligt dus voor het oprapen voor de dames. Voor de wedstrijd tegen China moet Reijners echter wel beroep doen op een onervaren kracht op een belangrijke positie. Loes Geurts was in de eerste wedstrijd een van de beste spelers aan de Oranje-zijde. De keepster verrichtte de meeste reddingen van de hele eerste ronde op het WK en neemt elke wedstrijd een schat met ervaring met haar mee. Zij hield echter een vervelende enkelblessure over aan het duel met Nieuw-Zeeland en vannacht vervangen worden door Sari van Veenendaal. De keepster van FC Twente kende een fantastisch seizoen door de beker te winnen en landskampioen te worden met haar ploeg.

Miedema fit genoeg, Reijners nuchter

Vivianne Miedema WK Vrouwenvoetbal 2015Vivianne Miedema, de spits van Oranje, is dan misschien niet zo ervaren als de keepster maar wel minstens zo onmisbaar. Het supertalent was voor even een twijfelgeval maar kan toch spelen. “Vivianne heeft na de wedstrijd van zaterdag binnen in de gym hersteld”, aldus bondscoach Roger Reijners. “Het leek me beter haar iets rust te geven en die nam ze ook.” Verder zal het team naar alle waarschijnlijkheid weinig mutaties kennen. Ondanks dat Reijners redelijk tevreden was over de eerste wedstrijd en vrijwel hetzelfde elftal kan opstellen blijft hij met beide benen op de grond. “Wij kijken niet eens met een half oog die kant op, we hebben allebei de ogen wijd open voor deze wedstrijd. China is een sterke ploeg, zeer georganiseerd. Wij moeten gewoon proberen ons spel te spelen.” De wedstrijd China – Nederland begint om middernacht.

Programma WK vrouwenvoetbal 2015

00:00 uur China – Nederland
22:00 uur Duitsland – Noorwegen
01:00 uur Ivoorkust – Thailand