Dankzij het 1-1 gelijkspel uit tegen Heracles is Ajax voor de 33e keer in zijn geschiedenis bekroond tot kampioen van Nederland. De titelverdediger is in de laatste speelronde van de competitie niet meer te achterhalen door nummer twee Feyenoord.

Geen feestelijk duel

Tegen Heracles lieten de Amsterdammers zeker geen galavoorstelling zien. Feestelijk was de wedstrijd niet te noemen, eerder schraal en kenmerkend voor het gehele seizoen 2013 – 2014 van de Eredivisie. Ajax blonk zoals elke week uit in balbezit (66%) en secure passes (92% kwam aan), maar liet het publiek hongerig achter op het gebied van offensieve staaltjes en doelpogingen. Zeven keer ramde een Ajacied de bal over of naast, slechts twee keer hoefde de keeper van Heracles een redding te verrichten.

Frank de Boer eerste trainer met vier landstitels achter elkaar

Frank de Boer is de eerste trainer die vier titels achter elkaar pakt in de Eredivisie. Eerder werd hij als speler van Ajax vijfmaal kampioen van de Nederlandse competitie. Guus Hiddink staat nog wel bovenaan het lijstje met meeste kampioenschappen als trainer: zes.

Komend seizoen van Ajax

Sinds de 0-1 tegen Vitesse op 2 november 2013 bleef Ajax ongeslagen in de Eredivisie. De kans is groot dat een groot deel van de kern bij Ajax blijft, al heeft aanvoerder Siem de Jong aangegeven dat het buitenland hem aantrekt en moet de 34-jarige middenvelder Christian Poulsen nog beslissen of hij zijn contract verlengt.

Frank de Boer omschreef zijn gemoed zondagmiddag als “trots”. “Het was niet de mooiste wedstrijd. Maar als het een kwartier voor tijd gelijk is en je hebt beide aan een punt genoeg, moet je geen risico’s nemen.” En komend seizoen? “Ik ga er vanuit dat ik 23 juni weer aan het roer sta bij Ajax. Er is nog geen belangstelling en als die er is, denk ik erover na. Maar ik hoef helemaal niet weg.”