Louis van Gaal, de bondscoach van Oranje, wordt zo goed als zeker de nieuwe trainer van Manchester United. Van Gaal bullebakt zich ouderwets door interviews over het onderwerp heen, noemt vragen “stupid”, bijt journalisten toe dat ze beter de Engelse club kunnen ondervragen en weigert toe te geven dat de onderhandelingen zo goed als afgerond zijn. Who are you trying to fool, Louis!

Manchester United wacht tot na interland Oranje tegen Ecuador

De 62-jarige Van Gaal en de uittredende kampioen van de Engelse Premier League hadden wellicht de wil om al eerder naar buiten te treden met het nieuws omtrent de aanstelling. Van Gaal heeft echter zijn blik gericht op het WK Voetbal, houdt zich al tien dagen onledig met het trainingskamp in Hoenderloo en wordt zaterdag verwacht in de Amsterdam Arena voor de friendly tegen Ecuador. Niet de beste omstandigheden om snel een contractje in elkaar te flansen. Komende week is waarschijnlijk het moment daar om de wereld te vertellen wat het al weet.

Ryan Giggs in Noordwijk

Dat contract gaat er komen, want wat deed Ryan Giggs anders afgelopen week in Noordwijk? De huidige interim-trainer van Man United kwam vast niet naar het stranddorp om oud wrakhout te jutten. En het is ook vast geen toeval dat Van Gaal een vakantiehuis heeft in de omgeving van Noordwijk. De 40-jarige Giggs verbleef in het Hotel Orangerie, maar misschien bleef hij een avondje doorzakken in Huize Van Gaal. Het is namelijk in zijn belang, en ook die van de club, dat het botert tussen de Welshman en de “Iron Tulip”. Hun onderlinge band is cruciaal voor een vliegende start van Van Gaal bij een der populairste clubs ter wereld.

De acht dingen die Louis van Gaal moet aanpakken bij Manchester United

1 De rol van Giggs.

De vleugelspeler is een legende, zijn status bij teamgenoten en supporters kan niet worden genegeerd. Hij versterkte zijn aanzien door na het ontslag van David Moyes naar voren te treden en de baan van interim-trainer te accepteren. Hij beseft dat hij nog niet rijp is voor een permanente rol maar ambieert dat wel en zal stampij maken als een nieuwe trainer hem terzijde schuift. De verstandigste keus is om Giggs tot assistent te benoemen.

2 De houding van Robin van Persie.

Tussen Alex Ferguson en RvP was er chemie, maar op de trainigen van Moyes liep Van Persie verloren en ongelukkig rond. De topscorer van Oranje werd niet geprikkeld door Moyes en beleefde een grauw seizoen met weinig goals en veel blessures. Tussen Van Gaal en Van Persie is alles koek en ei, zeker nadat hij werd benoemd tot captain van Oranje.

3 Leiderschap op het middenveld.

Ferguson liet Man United achter met een middelmatig middenveld. Cleverley behoort niet tot de top qua passing en schieten, Fletcher zal na blessureleed nooit meer de oude worden en Anderson werd al afgetest toen hij werd uitgeleend aan Fiorentina. Aankoop Fellaini kon de rol van dirigent ook niet op zich nemen. De eerste aankoop deze zomer moet een krachtige middenvelder zijn met zowel verbale alsook opbouwende kwaliteiten.

4 De doorstroming van jeugd.

Alleen Adnan Januzaj brak in het afgelopen jaar door en dat is onvoldoende, zeker in dit overgangsjaar, met een gevaarlijk hoge gemiddelde leeftijd van het basisteam. Zaha werd voor bijna 20 miljoen Euro gekocht, waarom kreeg hij geen kans? Waarom wachtte Moyes met het laten debuteren van Wilson en Lawrence? Van Gaal heeft een lang track record met het inbrengen van tieners uit de jeugdopleiding van zijn werkgever.

5 Verbreding van de vleugels.

De Red Devils speelden in het verleden met de beste vleugelspelers ter wereld zoals Beckham, Cristiano Ronaldo en de jongere Giggs. Wat hebben ze nu in huis? Nani werd nimmer “de nieuwe Ronaldo”, Bebe faalde, Valencia veroudert en Ashley Young is te eendimensionaal en hoort thuis in een ander tijdperk.

6 Clubmensen moeten terugkeren.

Moyes rukte meteen in zijn eerste week in Manchester een groep oude getrouwen uiteen. Zij hadden van United een bolwerk van succes gemaakt. Meulensteen, Phelan en Steele vormen de ruggengraat van de kampioen. Van Gaal zal of een stel clubmensen terug moeten halen, of nieuw bloed met een vlekkeloze reputatie met zich mee moeten nemen. Een van die twee – en niet een stel onbekende vriendjes en jaknikkers mee zeulen.

7 De verdediging stutten.

Ooit waren Vidic en Ferdinand betrouwbare en solide pionnen achterin, maar zij verlaten de club deze zomer terwijl ook het aanblijven van Evra aan een zijden draadje hangt. Phil Jones en Chris Smalling kunnen wellicht doorgroeien, terwijl het er voor de Nederlander Alexander Buttner niet florissant uitziet en Rafael na een paar sterke jaren op de weg terug lijkt.

8 Meteen terugkeren in de Champions League.

In het seizoen 2014 – 2015 zal Manchester United niet te bewonderen zijn in de Champions League. De armoedige zevende plaats in de Premier League is een smet op de reputatie van de Red Devils, die alleen kan worden gezuiverd door direct weer plaatsing voor het miljoenenbal af te dwingen. Makkelijk is dat niet, want Chelsea, het opgeleefde Liverpool, kampioen Manchester City en de vaste topvierklant Arsenal begeren de CL-plekken eveneens. Of misschien zelfs Tottenham Hotspurs, eventueel geleid door Frank de Boer..