Ola Toivonen kreeg bij PSV het etiket opgeplakt een probleemmaker te zijn. De Zweed maakt er bij zijn nieuwe club Stade Rennes serieus werk van, om weer vooral bekend te staan als voetballer die het verschil kan maken. Sinds hij in januari overstapte naar de Franse Ligue 1, scoorde hij viermaal voor Rennes.

De aanvallende middenvelder belandde in 2009 in Eindhoven, bij PSV. Hij veroorzaakte tweespalt, want enerzijds was hij een bepalende speler en werd hij zelfs benoemd tot aanvoerder, anderzijds was hij het middelpunt van een paar conflicten. Maar al met al is de balans van Toivonen in de eredivisie best fraai. Hij speelde 139 keer in de eredivisie en scoorde zestig keer.

“Als je terugkijkt op mijn periode bij PSV, heb ik ruim vier jaar goed gespeeld in Nederland, aldus Toivonen. “Alleen in de laatste maanden was er een probleem. We waren het met het contract niet eens over een paar punten.”

Veel volgers van de eredivisie vonden Toivonen de vervelendste voetballer van de competitie. Vaak misdroeg de Zweed zich met schwalbes, onnodig harde overtredingen en smerige elleboogjes. “ Zolang ik de ploeg niet schaad met mijn acties, is het goed”, zei hij eens als excuus voor zijn geniepigheid.

Afgelopen woensdag speelde hij mee in de oefenwedstrijd van Zweden tegen Turkije. Beide landen ontbreken op het wereldkampioenschap voetbal. Turkije won met 2-1 en het enige Zweedse doelpunt kwam van de voeten van Toivonen. Rennes betaalde 2,5 miljoen euro voor de 1,91 m lange aanvaller.