Woensdag om 21:00 uur speelt Paris Saint-Germain de kampioenswedstrijd tegen Rennes. PSG koestert, met nog drie wedstrijden te gaan, een voorsprong van acht punten op Monaco. Vanavond is één punt genoeg om de Franse titel te prolongeren.

Paris Saint-Germain zo goed als kampioen

PSG leed dit seizoen tot nu toe slechts twee nederlagen, scoorde 76 keer en ontving 20 tegengoals. Drie speelronden geleden werd met 1-0 verloren van Lyon, waardoor een reeks van 16 duels zonder nederlaag ten einde kwam. Uit de afgelopen zes duels heeft PSG dertien punten gehaald. Rennes, de nummer vijftien, is nog niet uit zicht van nummer 18 Sochaux en zal dus knokken voor minstens een gelijkspel. De vorige zes competitieduels leverden Rennes 9 punten op.

Paris SG won drie van de laatste zes ontmoetingen met Rennes en verloor er twee. Het PSG van vorig jaar en dit jaar is echter veel sterker dan die van de jaren daarvoor. In 2013 speelde PSG tweemaal uit tegen Rennes en de resultaten zijn helder: 0-2 en 1-3 winst.

Laurent Blanc zet Zlatan in

Laurent Blanc, trainer van PSG en in 1998 als speler wereldkampioen met Frankrijk, bevestigt dat Zlatan Ibrahimovic mee kan spelen. De Zweedse superster liep vorige maand tegen Chelsea in de Champions League een hamstringblessure op. “Hij is in vorm, zowel fysiek als mentaal”, zegt Blanc. “Zijn terugkeer prikkelt het hele team, het voert de motivatie op. De uitschakeling in de kwart finale tegen Chelsea en het wegvallen van Zlatan tastten de spelers en de staf aan. Toch durf ik zonder twijfel te stellen dat we een prima seizoen beleven.”

UEFA onderzoekt PSG

Overigens is het de vraag of PSG ook een prima komend seizoen zal beleven. De Europese voetbalbond UEFA wil paal en perk stellen aan het ongebreidelde smijten met miljoenen door clubs als PSG en Manchester City. Die clubs zijn in handen van Arabische miljardairs. Zodra PSG kampt met een gat in het budget, pompt de eigenaar weer tientallen miljoenen in de club. Dat conflicteert met de “financial fair play” regels van de UEFA.

De bond vindt het prima dat de ene club meer inkomsten kan genereren dan de andere. PSG wordt gesponsord door Qatar Tourism Authority (QTA), terwijl die sponsor niet zo snel zal aankloppen bij pakweg Roda JC. De financial fair play regels eisen dat vervolgens wel een reële en marktconforme prijs wordt betaald voor de sponsorovereenkomst.

Blijft Zlatan bij PSG?

PSG spendeert 240 miljoen euro per jaar aan salarissen. Dat is niet meer mogelijk als de UEFA oordeelt dat de deal met QTA niet marktconform is. In dat geval worden de club en de sponsor gedwongen om de overeengekomen prijs te verlagen. De club zal dan spelers moeten verkopen, want sterren als Zlatan en Edson Cavani stemmen echt niet in met een verlaging van hun salaris.

Zlatan harkt per maand dik 800.000 euro binnen. Netto.