Zaterdag om 18:00 uur trappen Zulte Waregem en Club Brugge af. Het is de dertiende speelronde van de Belgische Jupiler Pro League, waarin Zulte koploper is en Club Brugge met vier punten achterstand op plek vier staat.

Koploperschap Zulte Waregem onbelangrijk

Het blijft een beetje gek hoe de Belgische voetbalcompetitie is geregeld. De zestien ploegen spelen dertig keer, waarna de top zes via de play-offs gaan uitmaken wie kampioen wordt. Dat is allemaal nog wel begrijpelijk, maar voordat die play-offs beginnen, worden de puntenaantallen gehalveerd. Kortom, het loont eigenlijk niet echt om om in die dertig duels in de reguliere wedstrijden van de Jupiler Pro League de sterren van de hemel te spelen. Als je maar in de top zes komt, dan is het oké, want een eventuele puntenvoorsprong op de rest wordt toch doormidden gesneden.

Dat gegeven maakt het huidige koploperschap van Zulte Waregem dus wat minder belangrijk en begeerlijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Club is overigens ook al een beetje aan het inlopen, want over de zes laatste speelronden pakte Brugge vijftien punten en dat zijn er twee meer dan de fusieclub. Wel valt op dat Club Brugge vooral thuis met een puike reeks bezig is, want de laatste zes uitwedstrijden leverden maar zes puntjes op. Zulte haalde uit zijn zes vorige thuispotten een solide totaal van veertien punten.

Club Brugge chagrijnig

Sinde Zulte-Waregem een jaar of vijf een nieuwe eigenaar kreeg, droomt het hardop van het landskampioenschap. Dat is er nog niet van gekomen en vorig jaar was het na de vijfde plek in de reguliere fase van de competitie ook wel erg lastig om de titel te behalen. De achterstand op koploper Brugge was toen 21 punten, na halvering dus toch ook nog 11. In de play-offs bakte Zulte er vervolgens totaal niets van: tien duels, vijf punten.

Nu is de motivatie schijnbaar weer terug, terwijl bij Brugge de Champions League voor wat chagrijn zal zorgen. Daarin staat de ploeg na drie duels nog met lege handen en een doelsaldo van een tegen negen. Een topsporter mag niet zo denken, maar misschien kruipt toch deze gedachte in hun hoofden: waar doen we het eigenlijk allemaal voor? Om weer in Europa afgeslacht te worden?

Inzetten op Zulte Waregem – Club Brugge