Mario Been is afgelopen weekend ontslagen bij Racing Genk. Vorig seizoen bezorgde de Nederlandse trainer de beker van België, dit jaar bezorgde hij de club vooral hoofdpijn. Bijvoorbeeld door vijf thuiswedstrijden op rij te verliezen.

Via een persbericht werd op de bekende respectvolle manier afscheid genomen van Been. “Na de thuisnederlaag tegen Waasland-Beveren zondagavond werd duidelijk dat de hoognodige ommekeer in de resultaten in de Jupiler Pro League al te lang uitbleef”, viel er te lezen. “KRC Genk en Mario Been wensen te benadrukken dat beide partijen deze beslissing betreuren.”

Ook volgens Been is de breuk op een volwassen manier gemanaged. Geen slaande deuren, geen hysterisch gekrijs. “Als je vijf keer op rij verliest, treedt er een bepaald mechanisme in werking”, weet Been.

“Toch vertrek ik bij Genk door de voordeur, met opgeheven hoofd. Dit is ook heel anders dan destijds bij Feyenoord, waarvan iedereen weet dat het op een minder leuke manier gebeurde. Nu is het, hoewel hartstikke jammer, op een meer volwassen wijze gegaan.”

Been vindt dat hij best goed werk heeft verricht in Genk. De spelers beseffen dat volgens hem ook heus. “Onder applaus liep ik de kleedkamer uit. Als dank voor een overwegend succesvolle tijd, waarin we onder meer de Belgische beker hebben gewonnen en Champions League hebben gespeeld.”

Maar het lijkt er op dat de directie van Genk de afgelopen dagen handelt onder het motto “opgeruimd staat netjes”. Been had nog maar net zijn hielen gelicht of de Belgisch-Limburgse club had al een opvolger paraat.

De Belg Emilio Ferrera werd losgeweekt van Al Shabab uit Saoedi Arabië. Hij begon in 1991 aan zijn trainersloopbaan en begint nu aan zijn twintigste klus. Echt een blijvertje lijkt ook Ferrera niet te gaan worden.

De in Congo geboren speler Ilombe Mboyo vindt het wel fijn dat Been is weggebeend. Over de eerste training van Ferrera zegt hij: “In één uur leerde ik meer dan in de afgelopen maanden.”

Afgelopen weekend werd Mboyo gewisseld en dat zat hem zo dwars, dat niet op de reservebank plaatsnam maar direct huiswaarts keerde. “Ik verwijt Mario Been niets en wens hem alle succes toe in zijn verdere carrière. Maar nu is die pagina omgeslagen en met Ferrera heeft de club een uitstekende beslissing genomen, denk ik”, zegt de aanvaller.