Donderdag vanaf 20:30 voetbalt Standard Luik in de Play Off 1 tegen Lokeren. Standard heeft één duel minder gespeeld dan koploper Club Brugge en staat qua punten op gelijke hoogte. Lokeren is de Play Off Groep 1 de nummer vijf en heeft 27 punten, elf minder dan Standard.

Beide ontmoetingen in de reguliere competitie werden in het voordeel van Standard beslecht. In september 2013 werd het in Luik 2-1 en eind januari van dit jaar eindigde het in Lokeren in 0-1. Standaard speelde tot nu toe in deze maand twee uitwedstrijden en pakte daarin slechts één punt, terwijl Lokeren tweemaal thuis speelde en het daarin ook moest doen met één punt.

Peter Maes mist Kilian Overmeire en rouleert keepers

Peter Maes, trainer van Lokeren, beschikt niet over zijn aanvoerder Killian Overmeire. Mogelijk zet hij Jore Trompet in als vervanger. “Er zijn geen gemakkelijke wedstrijden in Play-off 1, maar een verplaatsing naar Luik is toch een van de moeilijkste”, meent Trompet. “Naast de indrukwekkende sfeer kan Standard ook een aardig stukje voetballen.”

Maes neemt de opmerkelijke beslissing om te rouleren van doelman. “Om de twee wedstrijden zal ik wisselen van doelman. Tegen Standard speelt Davino Verhulst, Copa komt op zondag in doel. Met deze regeling kan Verhulst zich tonen en krijgt Copa de kans om optimaal zijn WK voor te bereiden”, zegt Maes. De kans is groot dat deze ingreep noodlottig uitpakt. De verdediging van een team heeft er baat bij dat ze de sluitpost kennen, vertrouwen en zonder schroom durven aanspelen.

Guy Luzon hekelt arbitrage

Guy Luzon, trainer van Standard, ging vorige week na het gelijkspel tegen Racing Genk over de rooie. De Israeliër kwam met verongelijkte cliches als “Vandaag speelden we tegen twaalf man” en “Bij Genk had Gerkens twee keer geel moeten krijgen”.

Na de wedstrijd plaatste Standard Luik op zijn website een stukje over de, in hun ogen, foute scheidsrechterlijke beslissingen. De scheidsrechtersbaas van de Belgische competitie is naar eigen zeggen “not amused”. Luzon wil niet inbinden en zegt: “Voor er over de trainers gepraat wordt, moet er misschien eerst eens over de scheidsrechters gepraat worden. De trainers zijn niet het probleem”.

Standaard won elf van de dertien vorige thuisduels tegen Lokeren. Bovendien slaagde Luik er in zes van die laatste zeven thuisduels tegen Lokeren in om minstens tweemaal te scoren.