Jupiler Pro League play-offs. Het was zoals elk jaar in de Belgische Jupiler Pro League een zinderend slotstuk. Bij onze Zuiderburen wordt de kampioen uitgewezen door middel van een play-off constructie. Afgelopen donderdag was het AA Gent dat door de winst op Standard Luik tot Belgisch kampioen werd gekroond. En nog steeds is het nog niet over…

Anderlecht tegen Gent om Europees ticket

De kersverse voetbalkampioen speelt vanmiddag uit bij Anderlecht. De Antwerpse ploeg was in de play-offs de belangrijkste tegenspeler om de titel, maar kwam tekort na het gelijkspel bij Kortrijk. Vanavond moet Anderlecht een Europees ticket veiligstellen. Gent heeft zich door kampioen te worden al direct geplaatst voor de Champions League, dus die spelen nergens meer voor.

Niet alleen Gent en Anderlecht spelen vanmiddag. Club Brugge, met veel oud-Eredivisie-spelers in de gelederen, speelt uit tegen Kortrijk. Charleroi gaat op bezoek bij Standard Luik. De belangrijkste prijs is dus al vergeven aan Gent, maar de rest van de Belgische top-zes strijdt nog voor een Europees ticket.

Belgie is een van de weinige landen die een play-off constructie gebruikt voor het verdelen van de Europese tickets en het kampioenschap. Het is bedoeld om de spanning in de hoogste voetbaldivisie zo lang mogelijk in stand te houden. Eerst worden er punten afgetrokken, en vervolgens moeten de zes sterkste ploegen strijden voor de prijzen. Club Brugge was lange tijd koploper, maar kwam uitendelijk tekort voor de titel.

Anderlecht – Gent

Anderlecht en Gent ontmoetten elkaar al vier keer in 2015. De laatste twee duels werden gewonnen door Gent, de eerste twee gingen daarentegen naar de ploeg uit Antwerpen. Een interessant duel lijkt het dus zeker te worden, net als de wedstrijd tussen Luik en Charleroi. Van de laatste twee ontmoetingen wonnen beide ploegen een keer met een magere 1-0 uitslag. Kortijk won de laatste twee keer gemakkelijk met 2-0 van Club Brugge, en dus zal Kortijk met vertrouwen naar dat duel toeleven.

Programma Jupiler Pro League play-offs

Club Brugge – Kortrijk
Anderlecht – Gent
Stand – Charleroi

Alle wedstrijden beginnen vanmiddag om 14.30 uur.