Jupiler Pro League play-offs. Niet alleen op de Nederlandse velden starten deze week de play-offs voor een Europees ticket. Ook ploegen uit de Belgische Jupiler Pro League hebben nog wat wedstrijden te spelen, maar die zijn voor het kampioenschap. Vandaag neemt de huidige top zes van Belgie het tegen elkaar op.

Die zes teams spelen vanavond alweer in de negende en daarmee de een-na-laatste ronde van de play-offs, die misschien wel de kampioen van Belgie gaat opleveren. Koploper Club Brugge speelt uit tegen Charleroi en AA Gent ontmoet Standard Luik in eigen huis. Daarnaast is het Anderlecht dat op bezoek gaat bij Kortrijk.

In Belgie worden er aan het eind van het seizoen play-offs gespeeld die de kampioen van de hoogste competitie oplevert. De play-off constructie voor de titel zie je niet vaak binnen andere Europese competities. De Belgen doen het al jaren zo, omdat de spanning dan tot aan het einde van het seizoen blijft. Meerdere ploegen krijgen puntenaftrek, waardoor er een nieuwe ranglijst wordt gecreeerd. Club Brugge stond tijden bovenaan, maar door deze regeling is het nu AA Gent die de eerste plek bezet.

Gent bij winst op Standard Luik kampioen

De race om de Belgische titel ligt dus nog steeds open, maar in feite heft AA Gent de beste papieren. Wint het vanavond van Standard Luik, dan is de titel binnen. Maar mocht het eindigen in een gelijkspel en Anderlecht haalt zes punten uit twee wedstrijden, dan kan de ploeg uit Antwerpen zich alsnog tot kampioen kronen.

Bij Gent lopen er twee oude bekenden rond. Brian Vandenbussche, die seizoenlang keeper was bij SC Heerenveen, is daar tweede keeper. Net als Lasse Nielson, de blonde aanvaller die ook voor de Friezen speelde. Daarnaast is het de Ghanees Nana Asare die op de linksbuitenpositie speelt. Hij kwam over van FC Utrecht, waar hij goede seizoenen doormaakte.

Kansen Club Brugge in Jupiler Pro League nihil

Club Brugge stond lange tijd aan kop in de Jupiler Pro League, maar de kansen op een kampioenschap zijn op dit moment nihil. Het moet dan net als Anderlecht zes punten uit twee wedstrijden halen, Gent moet maximaal een punt overhouden aan de laatste twee duels en Anderlecht moet dan punten verspelen tegen Kortrijk.

Ook bij Brugge lopen er een aantal oud-Eredivisie spelers. Onder andere Davy de Fauw, Ruud Vormer en Stefano Denswil maakte de overstap naar de blauw-zwarten. De kans op een kampioensfeest is dus aanwezig, maar het lijkt erop dat Gent de titel pakt.

‘We moeten vooral geconcentreerd blijven, want de titel is nog lang niet van ons’, zegt goalgetter Depoitre. ‘Zomaar even tegen Standard winnen is niet vanzelfsprekend. Het zou wel fantastisch zijn om in ons eigen stadion het kampioenschap te kunnen veroveren. Er zou een enorm feest losbarsten.’

Programma Jupiler Pro League play-offs

20.30 uur Sporting Charleroi – Club Brugge
20.30 uur AA Gent – Standard Luik
20.30 uur Kortrijk – Anderlecht