Jupiler Pro League – voetbal. Nog drie wedstrijden in Play-off 1, maar het kampioenschap van België kan nu al beslist worden. Club Brugge heeft het thuis in eigen hand tegen Anderlecht. AA Gent zal ook hopen op Club Brugge.

Club Brugge kampioen België

Het is inmiddels alweer elf jaar geleden dat Club Brugge voor het laatst kampioen werd. Trond Sollied was de trainer die Club in 2004/05 de titel bezorgde, nadat hij dat in 2002/03 ook al had gedaan. Nu lijkt hij opgevolgd te worden door iemand die ook al in 2008 Belgisch kampioen werd, toen met Standard Luik: Michel Preud’homme. De Belg, ooit een seizoen trainer bij FC Twente, ziet zijn harde werk na drie jaar beloond worden, nadat hij vorig jaar ook al de Beker van België pakte met Club Brugge.

Michel Preud’homme: 20 op 30 halen

Nu kan hij het karwei al vroegtijdig afmaken. Want met drie punten voorsprong op Anderlecht en drie wedstrijden te gaan, is deze wedstrijd tegen de recordkampioen al de mogelijke beslissing. Maar daar kijkt de norse oud-keeper niet naar. “Wij hebben vanaf het begin van de play-offs één doel: 20 op 30 halen. Wij weten heel goed dat we mathematisch kampioen kunnen zijn, maar we willen geen druk op de ketel.” Tot nu toe staat Club Brugge op 15 op 21, om het in zijn woorden te zeggen.

Bovendien vindt Preud’homme dat Anderlecht in de reguliere competitie al flink werd bevoordeeld in de 1-4 zege bij zijn Club Brugge. “Toen kwamen we 0-1 achter. Vervolgens werd een penalty op Vossen niet gefloten. In de tweede helft worden we meermaals onterecht afgefloten voor buitenspel. Als het zo loopt, wordt het heel moeilijk om te winnen.”

AA Gent hoopt ook op Club Brugge

Anderlecht staat nog wel zes punten voor op nummer drie AA Gent. Maar als dat gat slinkt naar drie dit weekend, kan het nog penibel worden voor Anderlecht en hun huidige ticket voor de voorronde Champions League. AA Gent vergooide het de afgelopen weken zelf door van zowel Anderlecht als Club Brugge te verliezen, maar het heeft dus nog een ticket Europa League in handen met kans op meer.

Tegen Zulte-Waregem, hekkensluiter in Play-Off II, kan Gent een ommekeer teweegbrengen. Die ploeg won nog niet eens in zeven play-offduels. Als Gent nog Anderlecht weet in te halen, zou dat ook een persoonlijk succes zijn voor trainer Hein Vanhaezebrouck. Hij werd juist hevig gelinkt aan Anderlecht, maar zegt bij AA Gent te blijven. “Ik weet dat ik volgend jaar trainer bij AA Gent blijf. Dat staat allang vast, wat er ook gebeurt en wat men ook moge vertellen.”
Winst op Zulte-Waregem zou ook AA Gent meer ademruimte naar onderen kunnen geven. Want nummer vier Racing Genk staat op twee punten en speelt zelf tegen nummer vijf KV Oostende. De vierde plek geeft nog recht op een beslissingsduel met de winnaar van Play-Off II om een ticket voor de Europa League.

Programma Jupiler Pro League Play-Off I

Zaterdag 14 mei
20.00 KV Oostende – Racing Genk

Zondag 15 mei
14.30 Club Brugge – Anderlecht
18.00 Zulte-Waregem – AA Gent